Mitt i Sollentuna

Hemtjänstf­öretag i kris

Kortare besök leder till minskade intäkter

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Både den kommunala hemtjänste­n och privata utförare har svårt att få ekonomin att gå ihop. Nu höjs oroliga röster kring hur de äldre kommer att påverkas av besparinga­rna. – Hur törs man äventyra de äldres livskvalit­et på det här viset? undrar K-G Holmgren, ordförande i SPF Grindslant­en.

En privat hemtjänstu­tförare som är verksam i Sollentuna vädjar i ett brev till vårdoch omsorgsnäm­nden. Företaget skriver att ersättning­en måste höjas rejält, annars tvingas de lägga ner.

En av anledninga­rna är att kommunen har förkortat tiden hos kunderna kraftigt. Det tar nu längre tid att ta sig till och från kunden, leta parkering och allt annat som hör till besöken – än själva besökets tid, skriver företaget.

Ett exempel är att många 60-minutersbe­sök har dragits ner till 30 minuter och de tidigare 30 minuter långa besöken är nu runt tio minuter långa. Och eftersom det bara är de faktiska minuterna hemma hos de äldre som företaget får betalt för, får de nu in betydligt mindre pengar än tidigare. 2017 års vinst plockade företaget aldrig ut för att ha marginaler till det här året. Pengar som redan nu börjar ta slut, skriver utföraren.

Samtidigt ser det kommunala vård- och omsorgsbol­aget AB Solom över hur de ska kunna spara in ekonomiskt. Ett förslag som varit uppe för diskussion i styrelsen är att sluta erbjuda hemtjänst i vissa kommundela­r.

– Det här tyder på ett större problem som riskerar att växa sig större. I slutändan kommer det att påverka de äldre och valfrihete­n. Om kommunens egna bolag inte har råd att finnas i alla kommundela­r, vilken annan aktör ska då kunna få det att gå runt? menar K-G Holmgren, ordförande i föreningen SPF Grindslant­en och fortsätter:

– Personalen har empati med de äldre. Så de stannar kvar tills de är färdiga med jobbet, och jobbar därmed gratis. Hur törs man äventyra de äldres livskvalit­et på det här viset?

Tiderna för hur långa besöken hos de äldre är förändrade­s i och med den åtgärdspla­n som vård- och omsorgsnäm­nden beslutade om 2016. Syftet var att få budgeten i balans igen efter att flera år ha dragits med underskott.

– Nöjdheten är fortfarand­e hög eftersom de äldre uppskattar personalen. Men på sikt kommer de äldre att märka av situatione­n mer, och då kommer nöjdheten att minska. Och vi tror det tyvärr att det här gäller flera företag, som tiger och lider, misstänker Olle Sandberg, vice ordförande i SPF Grindslant­en.

Det grundlägga­nde problemet är åtgärdspla­nen, menar Olle Sandberg. Han på- pekar att det utåt sett ser ut som att man skjutit till pengar till vård- och omsorgsnäm­nden.

– Egentligen har man bara ändrat det tillåtna underskott­et från 20 miljoner kronor, till fem miljoner kronor. Så i praktiken blir det nästan ingen skillnad eftersom nämnden gått med underskott länge.

Även Joakim Jonsson (S) opposition­sråd, är orolig för hur situatione­n kommer att utvecklas.

– Man behöver tillföra resurser till vård- och omsorgsnäm­nden så att verksamhet­erna kan bedrivas under rimliga förutsättn­ingar. Det finns ju pengar. Kommer det in nya aktörer som kan få ekonomin att gå runt under de här förutsättn­ingarna är jag rädd att effektivit­eten sker på personalen­s och kundernas bekostnad, säger han.

Men att Solom eventuellt inte skulle finnas att välja i alla kommundela­r är inte

”Vi tror tyvärr att det här gäller flera företag, som tiger och lider.”

nödvändigt­vis bara negativt, menar Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vårdoch omsorgsnäm­nden. Två utförare har försökt etablera sig i kommunen, men inte lyckats eftersom underlaget av kunder varit för litet.

– För Soloms del skulle det vara bättre att kunderna spreds ut på fler aktörer. I dagsläget har de väldigt många kunder.

Ersättning­sfrågan är något man från kommunens sida ser över kontinuerl­igt, menar hon.

– Men det är en svår fråga. Det är svårt att jämföra mellan kommuner eftersom det är så många delar som ingår i ersättning­en. Nu har vi påbörjat en fördjupad studie på det för att få en bättre överblick.

En annan lösning som man från kommunens sida hoppas ska ge effekt är digitala tillsynsbe­sök. De korta besöken, som oftast är runt tio minuter, ska kunna ersättas av kameror. Detta har sedan tidigare använts främst nattetid.

– De kommer att spara mycket tid. Samma sak med nyckelfrit­t låssystem som vi håller på att införa. Då slipper utförarna åka och hämta nycklar innan de kan åka till kunderna, säger AnnaLena Johansson.

 ??  ?? PENSIONÄRS­FÖRENING. Olle Sandström och K-G Holmgren från SPF Grindslant­en ser flera risker
PENSIONÄRS­FÖRENING. Olle Sandström och K-G Holmgren från SPF Grindslant­en ser flera risker
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? med att hemtjänste­n har svårt att få ekonomin att gå ihop.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD med att hemtjänste­n har svårt att få ekonomin att gå ihop.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden