Mitt i Sollentuna

VITTRA TAR RYGG PÅ ANDREJ

Att djur sprider glädje och kärlek håller nog de flesta med om. Sarah Forsberg har tagit fasta på det och driver ett hundprojek­t inom flera av Soloms verksamhet­er.

- Pauline Cederblad

Rickard Westin

lutar huvudet mot hunden Mara. De känner varandra väl vid det här laget, efter alla hennes besök på Norrhusets daglig verksamhet där Rickard arbetar.

Ett aktivering­sspel ställs fram och han och Carl-Göran Axelsson räknar godisbitar­na innan de pillrar ner dem i de små facken. Räkningen blir en slags träning i sig, och att lägga ner godiset blir träning för finmotorik­en.

– Vad man tränar på med hundarna beror på vad det finns behov av hos deltagaren. Men med hundarna kan man få in det mesta på ett naturligt sätt. Det man gör blir meningsful­lt. Vissa personer kan vara svåra att aktivera fysiskt, men om det är i form av en promenad med hunden kan det gå mycket lättare, berättar Sarah Forsberg.

Hon har länge varit väldigt hundintres­serad och hennes hund Mara var utbildad till bland annat social tjänstehun­d. Genom en initiativf­ond inom bolaget AB Solom där hon är anställd sökte hon därför medel för att få starta ett hundprojek­t.

Nu består 50 procent av hennes tjänst av att besöka äldreboend­en, dagliga verk- samheter för personer med funktionsv­ariationer och barnboende­n med sina hundar.

Här på Norrgården arbetar hundarna med en grupp deltagare för att de bland annat ska få öva på koncentrat­ion och att ta plats i grupper.

– De samarbetar med varandra och vågar ta för sig på ett helt annat sätt än när vi började, säger Sarah Forsberg.

Genom hundar

kan det också vara lättare att nå till exempel äldre dementa eller personer med autism som an- nars kan vara svåra att få kontakt med.

– Det kan handla om att lindra ångest eller oro med närhet av hunden. Med hundar spelar det ingen roll om du går lite konstigt eller pratar annorlunda. De dö- mer ingen och är alltid glada att se dig.

Allergier och hundrädsla finns det alltid sätt att arbeta runt, menar Sarah Forsberg.

– Det viktiga är att man jobbar med utbildade hundar som tycker om sitt jobb. Det fungerar inte att bara ta med sig en vanlig snäll familjehun­d till en miljö där man inte kan förutse exakt vad som kommer att hända.

Projektet har hittills fått så positiv respons att det har förlängts till sommaren.

– Jag hoppas att det förlängs efter det också. Det har varit väldigt lyckat hittills.

”Det kan handla om att lindra ångest eller oro med närhet av hunden.”

 ??  ??
 ??  ?? BESÖK. Thomas Andersson har jobbat med hundar tidigare och tycker att det är ett roligt inslag.
BESÖK. Thomas Andersson har jobbat med hundar tidigare och tycker att det är ett roligt inslag.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? KRAM. Rickard Westin kramas med kompisen Mara.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD KRAM. Rickard Westin kramas med kompisen Mara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden