Mitt i Sollentuna

EN VETERAN BLAND UNGA ODLARE

Allt fler blir intressera­de av odling – inte minst unga. För några år sedan stod det tomma odlingslot­ter i Fyndets koloniföre­ning, i dag är kötiden upp till fyra år för att få hyra en lott.

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Att odla sin egna mat är inte längre en hobby som enbart lockar pensionäre­r. Odling blir allt mer populärt i alla åldrar.

I Fyndets koloniföre­ning märker man tydligt av förändring­en. För bara ett par år sedan fanns lediga lotter att hyra för den som hörde av sig. Idag får man ha lite mer tålamod.

– De två senaste åren har det förändrats mycket. Nu står det alltid runt 30-40 personer i kö. Det blir runt tio stycken lediga per år så man får vänta runt tre-fyra år innan man får en lott. Särskilt unga tjejer har börjat intressera sig. Det hänger väl ihop med att folk bryr sig mer om vad de äter och gärna vill veta var maten kommer ifrån, tror Jan Mann, ordförande i föreningen.

Den yngre medlemsska­ran har också visat sig bidra med nya inslag i föreningen. I stället för enbart odlingsmar­k, har flera lotter fått en annan funktion än tidigare.

– Förr var det mest fokus på odling och fanns kanske någon utemöbel. Nu finns det minikök, grillar och allt möjligt. Många unga bor i små lägenheter och har inte någon balkong, då vill de åka hit och slappa och kanske bjuda hit vänner. Det är ju jättetrevl­igt. Vi är noga med att det i första hand ska vara till för odling, men vi har ingenting emot andra inslag om man sköter sig. Och det har inte varit några problem alls, säger Jan Mann.

Med ett ökat intresse kan föreningen kosta på sig att vara lite hårdare med att lotterna ska skötas och använ- das. I veckan skulle arbetet på alla lotter vara i gång för säsongen, annars får man en varning.

– Nu när många står i kö så vill vi att de lotter som finns faktiskt ska användas. Sedan är det ju inte så kul med ogräs som sprider sig.

Förutom att det skapas möten mellan olika åldersgrup­per sker samma sak när det gäller kulturer. I Fyndets Koloniföre­ning finns 25 olika nationalit­eter.

– Många som kommer från andra länder odlar saker man själv knappt aldrig har hört talas om. Man byter ofta plantor med varandra och får testa helt nya saker, menar Jan Mann.

Roland Broberg är en riktig veteran i sammanhang­et. Han har haft sin odlingslot­t i 39 år. Men inte längst av alla, poängterar han. Det finns en person som haft sin lott ännu längre. Han är glad över att se föryngring­en som sker.

– Det är jätterolig­t att unga börjar få upp ögonen för odling. I helgen hade några unga kvinnor på lotten intill med sig sina barn som sprang runt och lekte. Det fullkomlig­en sjöd av liv.

Han delar gärna med sig av sina kunskaper till de nya medlemmarn­a.

– Jag har ju hållit på ett tag så jag brukar säga åt alla nya att de gärna får komma till min lott och hälsa på om de vill ha lite tips och råd. Jag vill inte trampa någon på tårna men de brukar bara bli glada.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? VETERAN. Roland Broberg har haft sin odlingslot­t i 39 år.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD VETERAN. Roland Broberg har haft sin odlingslot­t i 39 år.
 ??  ?? koloniföre­ning, Töjnan. Koloniföre­ning, Tegelhagen. Koloniträd­gårdsfören­ing, Rotsunda. JORDKÄLLAR­E. På Roland Brobergs lott finns en jordkällar­e
koloniföre­ning, Töjnan. Koloniföre­ning, Tegelhagen. Koloniträd­gårdsfören­ing, Rotsunda. JORDKÄLLAR­E. På Roland Brobergs lott finns en jordkällar­e
 ??  ?? CHILI. Ett miniväxthu­s för chili, en idé från dottern, säger Jan Mann.
CHILI. Ett miniväxthu­s för chili, en idé från dottern, säger Jan Mann.
 ??  ?? NYTT. De yngre medlemmarn­a har gärna piffiga lotter med grill, utekök och plats att umgås på.
NYTT. De yngre medlemmarn­a har gärna piffiga lotter med grill, utekök och plats att umgås på.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden