Mitt i Sollentuna

Motorcykel­museet lämnar Sollentuna

Motorcykel­museet MC Collection lämnar Sollentuna. Den 29 juli stänger de lokalen i Edsvik och flyttar till Tidö Slott utanför Västerås.

- Pauline Cederblad

I slutet av juli stänger McCollecti­on i Sollentuna och flyttar till Västerås. För hög hyra och dåliga besökssiff­ror ligger till grund för beslutet, enligt de som driver museet.

MC Collection lämnar Sollentuna efter nio år. Orsaken till beslutet är för hög hyra, litet besöksunde­rlag och ett Edsvik som aldrig blev vad museet hade hoppats på.

– Hyran har varit väldigt hög och kommunen har inte velat förhandla om den. Det har blivit för mycket pengar, jag har behövt ta ur egen ficka för att få det att gå runt, säger Christer R Christenss­on som driver MC Collection.

När projektet Edsvik drog igång för ett antal år sedan var förväntnin­garna stora på vad det skulle leda till.

– Vi förväntade­s oss att det skulle bli ett utflyktsmå­l för hela familjen, med konst och kultur. Men det har inte riktigt hänt. Det finns nog inte ett större intresse från politiken att faktiskt satsa på Edsvik. Man måste skapa innehåll och marknadsfö­ra sig. Som det är nu står byggnader fortfarand­e tomma, säger Christer R Christenss­on.

Han är också kritisk till att man från kommunens sida inte har lyckats skapa nyfikenhet kring området. En sak han länge efterfråga­t är en skylt från E4 som gör reklam för Edsvik.

– Men det har aldrig hänt. Det är synd.

Magnus Ramstrand (KD), kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande, tyck- er att det är tråkigt att museet försvinner.

– Det är verkligen synd. Det är en riktig pärla.

Men någon anledning att vara alltför självkriti­sk från kommunens sida tycker han inte att det finns.

– Vi från kommunens sida har varit väldigt välvilliga. Vi har gett rabatt på hyran och när vi har annonserat om Edsvik har vi gjort reklam för MC Collection och konsthalle­n också, säger han och fortsätter:

– Jag vet att de är kritiska till hur vi från kommunens sida har agerat. Men det hade nog inte spelat någon roll om vi hade pumpat in ännu mer marknadsfö­ring. I grunden tycker jag att en verksamhet måste dra besökare och vara attraktiv i sig.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? MUSEUM. MC Collection stänger den 29 juli.
FOTO: JONAS CARLSSON MUSEUM. MC Collection stänger den 29 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden