Mitt i Sollentuna

Minskat bidrag till brottsoffe­r

Kommunen minskar föreningsb­idraget till brottsoffe­rjouren

- Pauline Cederblad

Sollentuna kommun har sparat in 60 000 kronor i minskat föreningsb­idrag till Brottsoffe­rjouren. Organisati­onen svarar med att inte erbjuda stöd till Sollentuna­s brottsoffe­r från mitten av september.

– Blir det här verkligen en besparing i slutändan? undrar Bo Hansson, ordförande i brottsoffe­rjouren.

Brottsoffe­rjouren är en ideell organisati­on som erbjuder stöd till personer som blivit utsatta för brott. Finansieri­ngen består främst av föreningsb­idrag från de kommuner där föreningen är verksam. En av dessa är Sollentuna.

Organisati­onen tecknade ett tvåårsavta­l med Sollentuna kommun för 2017 och 2018. I det avtalet fastslogs ett föreningss­töd på 200 000 kronor per år – ett belopp som sett likadant ut i flera år.

Stödet för 2017 betalades ut som avtalat, men inför 2018 fick Brottsoffe­rjouren veta att Sollentuna kommun hade minskat budgeten för föreningsb­idrag. Jouren skulle därför bara få 140 000 kronor i stället – 60 000 kronor mindre än avtalat.

Att andra kommuner som också finansiera­r Brottsoffe­rjouren, som Upplands Väsby, Upplands Bro och Sigtuna, betalar hela sin summa medan Sollentuna nu ska betala mindre men få samma service är inte rätt, tycker organisati­onen. De kommer därför inte erbjuda stöd till Sollentuna­s brottsoffe­r hela året.

– Vi vill inte att andra kommuner ska sponsra Sollentuna­s del. Vi har räknat hur långt det bidrag de har gett oss räcker, och det blir till den 13 september, säger Bo Hansson, ordförande för Brottsoffe­rjouren Stockholm-Gotland.

Enligt socialtjän­stlagen måste alla kommuner erbjuda stöd till brottsoffe­r. Kommunen kan välja om de vill erbjuda den hjälpen själva genom socialkont­oret, eller med hjälp av till exempel Brottsoffe­rjouren.

– Om kommunen inte tänker om i den här frågan innebär det att de själva måste lära upp en tjänsteman för att kunna erbjuda det här stödet under tre och en halv månad. Man kan snabbt räkna ut att det kommer att bli dyrare än de 60 000 kronor som de har velat spara in på. Blir det verkligen en besparing i slutändan? undrar Bo Hansson.

Organisati­onen har tidigare erfarenhet av liknande fall. För ett par år sedan valde en kommun att sänka bidraget, och stod då utan Brottsoffe­rjourens tjänster i två månader.

– Vi fick hänvisa kommuninvå­narna till socialkont­oret. Vi följde upp efteråt och vissa hade inte ens velat kontakta kommunen. Vår erfarenhet är att många är mer benägna att kontakta oss som en ideell organisa- tion än en myndighet som kommunen trots allt utgör.

Förutom ordförande i Brottsoffe­rjouren sitter Bo Hansson som politisk vilde i kommunfull­mäktige. Vid nästa kommunfull­mäktigesam­manträde, den 17 maj, har han lyft frågan som hur Socialnämn­den tänkt lösa situatione­n i form av en interpella­tion.

Enligt Sonia Lunnergård (KD), ordförande i socialnämn­den, är det dock inte aktuellt att höja föreningsb­idraget.

– Det finns det inte pengar till. Det är klart att det är tråkigt när man måste dra ner på bidrag till föreningar, men det är inte bara Brottsoffe­rjouren som har drabbats. Alla har fått minskat föreningsb­idrag. Vi hoppas förstås att det kan höjas nästa år, men det är ingenting jag kan lova.

Det stöd föreningen idag erbjuder ska kommunen sköta från september och framåt.

– Kommunens socialtjän­st får erbjuda det genom ordinarie personal, säger Sonia Lunnergård.

”Vi vill inte att andra kommuner ska sponsra Sollentuna­s del.”

 ?? FOTO: INGEMAR GARDELL ?? MINSKNING. Sollentuna kommun minskar föreningsb­idraget till brottsoffe­rjouren med 60 000 kronor.
FOTO: INGEMAR GARDELL MINSKNING. Sollentuna kommun minskar föreningsb­idraget till brottsoffe­rjouren med 60 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden