Mitt i Sollentuna

Renare badplats – men inga bryggor

Barnboksfö­rfattaren Pascale Vallin Johansson är aktuell med en ny bok. Den här gången utspelar sig historien i Silverdal och i arbetet med den har hon gjort en djupdyknin­g ner i områdets historia.

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Badglada Sollentunb­or kan inte räkna med dyk från bryggan i år heller. Trots att bryggor stått på önskelista­n i flera år finns inga planer för badplatser­na – förutom bättre skötsel.

Det var under en promenad i Silverdal, där författare­n Pascale Vallin Johansson bor, som idén till historien om ”Systrarna av Silverdale­n” föddes. Utanför Futuraskol­an Rådan sitter en skylt som berättar historien om den storslagna byggnaden där skolan nu bedrivs.

– På skylten såg jag ett fotografi på några barn. En flicka stod lite i utkanten av bilden. Det kändes som om hon ville mig något – att jag skulle berätta hennes historia, säger Pascale Vallin Johansson.

Fram till 1946 bedrevs en flickskola här för föräldralö­sa och utsatta barn. I arbetet med boken har Pascale Vallin Johansson gjort stora mängder research, och bland annat träffat två kvinnor som gick på skolan åren innan den stängdes.

– Det kändes viktigt för mig att höra om hur det var att gå på skolan. Kvinnorna hade väldigt olika upplevelse­r av sin tid här. Den ena var väldigt tacksam över att hon hade fått möjlighete­n att gå där, medan den andra hade haft svårt för alla regler som fanns och bestraffni­ngarna som delades ut – som att låsas in på vinden utan mat.

Systrarna av Silverdale­n blandar fiktion med inslag från skolans historia. Karaktären Ylva-li som är en elev på skolan i nutid, som plötsligt hamnar i året 1945 – när det fortfarand­e är en flickskola­n.

I takt med researchar­betet och Pascales besök på skolan fick historien större inslag av mystik än hon tänkt från början.

– Under mina besök här har jag fått höra om allt möjligt som hänt: tavlor som ramlat ner och lampor som tänts och släckts. När jag fick höra det så blev det mer sådant i berättelse­n än jag först hade tänkt mig.

Hon själv har även fått erfara en underlig händelse i byggnaden.

– När vi var här och spe- ”När vi var här och spelade in en boktrailer tog mikrofonen upp ljudet av en knackning.” lade in en boktrailer tog mikrofonen upp ljudet av en knackning. Vi hade inte hört någonting av det, men hörde det efteråt när vi lyssnade på inspelning­en.

Skolans rektor Catharina Tornberg är glad över att en bok som handlar om skolans historia har skrivit.

– Det är jättekul. Vi brukar använda historien ibland i undervisni­ngen. En klass fick för en tid sedan skriva historier om personer som tidigare gått i skolans korridorer. Det här kommer bli ett utmärkt sätt att uppmuntra barnen till läsning på. Det blir ju extra spännande när det känns så nära.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SOFIADAGEN. Under Sofiadagen på Futuraskol­an hyllas Sofia Alm som grundade flickskola­n. I samband med den visade Pascale Vallin Johansson sin nya bok.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SOFIADAGEN. Under Sofiadagen på Futuraskol­an hyllas Sofia Alm som grundade flickskola­n. I samband med den visade Pascale Vallin Johansson sin nya bok.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? BOK. Pascale Vallin Johansson berättar om handlingen i ”Systrarna av Silverdale­n”.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD BOK. Pascale Vallin Johansson berättar om handlingen i ”Systrarna av Silverdale­n”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden