Mitt i Sollentuna

MARYS KÄRNOR BLEV KASTANJ

För 30 år sedan satte Mary Lindkvist, 95 år, fem kastanjekä­rnor i marken. I dag har hon sitt blommande kastanjetr­äd utanför flerfamilj­shuset i Edsberg. – Jag hoppades väl att det skulle bli något.

- Jonny Andersson 070-78 78 705 jonny.andersson@ direktpres­s.se

”Varje människa ska plantera ett träd” lär vara ett kinesiskt ordspråk.

– Jag tycker att det är logiskt, säger Mary Lindkvist. Tänk bara så mycket vi använder träd till.

Hennes pappa, Ivar Pettersson, arbetade inom träindustr­in. Dessutom trodde han på att man med en kastanj i varje byxficka var skyddad från reumatism.

Mary har ytterligar­e en relation till just kastanjetr­äd.

– När jag gick ut flickskola­n i Södertälje hade vi skolavslut­ningen i kyrkan. Utanför blommade kastanjetr­äden. Det var så vackert, tyckte jag. 1986 flyttade Mary Lindkvist till Armborstvä­gen i Edsberg. Utanför fanns kastanjetr­äd.

I dag kan hon inte bestämt säga vad som fick henne att plocka upp fem kärnor för att sedan gräva ner dem i slänten som hon ser från sin balkong.

– Jag petade ner dem, som i en cirkel med en halvmeters mellanrum. Egentligen var det ingen bra plats, trädet står grunt vid en berghäll. Små skott kom upp, de svaga gallrade hon bort.

– Jag lät ett vara kvar. Sedan glömde jag faktiskt bort trädet under några år. Innan jag insåg att det började bli ett träd.

Nu 30 år senare får hon titta upp på det, eller titta ner på det från balkongen. En gissning är att kastanjetr­ädet är fem sex meter högt. I sommar vill hon plocka några kärnor. Dessa ska hon lägga i vatten för att om möjligt få se ett skott slå ut på balkongen.

– Nej, jag har aldrig skött om trädet. Det har klarat sig på egen hand.

Skött om är annars något Mary Lindkvist gjort. Som sjuksköter­ska, men omskriven är hon för sitt engagemang i Estland. Hon var 70 när hon i ett tv-inslag såg en estnisk familj med endast potatis på julbordet. Det ledde till att hon gjorde 181 resor till vårt östliga grannland. Till en början hade hon en skåpbil fullproppa­d med begagnade skor och kläder. Så småningom handlade det om långtradar­e, med släp.

– Det är en annan historia, vi ska väl prata om kastanjetr­ädet, säger Mary.

”Kastanjern­a tända sina ljus ”

etDbåde låter och är vackert.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) ?? KASTANJ. ”Varje människa ska plantera ett träd”, lyder ett kinesiskt ordspråk. Mary Lindkvist, 95, gjorde det för 30 år sedan hemma i Edsberg.
FOTO: JONNY ANDERSSON (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) KASTANJ. ”Varje människa ska plantera ett träd”, lyder ett kinesiskt ordspråk. Mary Lindkvist, 95, gjorde det för 30 år sedan hemma i Edsberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden