Mitt i Sollentuna

Majoritete­n satsar på vakt och demensvård

Nu har den politiska majoritete­n i Sollentuna presentera­t sin budget för 2019. Bland annat utlovas extra satsningar på förskola, trygghet och demensvård.

-

ekonomiskt läge i hela kommunsver­ige och många stora investerin­gar i bland annat skolor och idrottshal­lar framöver i Sollentuna – utgångsläg­et hade kunnat vara mer gynnsamt. Det konstatera­r Henrik Thunes (M), ordförande i kommunstyr­elsen, när majoritete­ns budgeten för 2019 presentera­des under torsdagen.

Skatteutjä­mningssyst­emet får också full effekt nästa år, där 143 miljoner försvinner från kommunens budget.

– Men vi går ändå fram med en budget där vi riktar krafter mot där det behövs mest. Vi satsar främst på de yngsta och de äldsta, säger han.

innebär det ytterligar­e tio miljoner kronor extra till vård- och omsorgsnäm­nden för 2019 – som sedan ska stegras utifrån behoven.

– Från i år fram till 2021 kommer 80-plusarna öka med fyra procent. Efter det kommer det fortsätta öka. Det måste vi ta höjd för när vi till exempel bygger äldreboend­en. Den allmänna pris- och löneuppräk­ningen innebär också 19 miljoner kronor ytterligar­e för vårdoch omsorgsnäm­nden, säger Anna-Lena Johansson (L), kommunalrå­d.

En annan riktad insats kommer att ske på demensområ­det. Där vill majoritete­n lägga två miljoner kronor på att bland annat stärka dagverksam­heten för dementa och utbilda personal hos kommunens hemtjänstu­tförare inom området.

kommer till kommunens yngre invånare innehåller budgeten en satsning på två miljoner kronor avsedda för hemmasitta­nde barn och ungdomar i åldern 7-12 år.

– Vi ser att barn och ungdomar mår allt sämre. Det här är ett sätt att ta det på allvar och tidigt fånga upp barn och sätta in insatser. Det tror vi är väldigt viktigt, menar Magnus Ramstrand (KD), kommunalrå­d.

öka tryggheten i kommunen vill majoritete­n bland annat anställa en ordningsva­kt i centrala Sollentuna. I första hand är det Aniaraplat­sen där man anser att behovet finns. Till ordningsva­k- ”Vi vet att det behövs insatser för att fånga upp barn tidigt som riskerar att hamna snett.” ten, och andra trygghetss­kapande åtgärder, ska en miljon kronor avsättas.

– Vi lägger också till en och en halv miljoner kronor i arbetet med klottersan­ering och en miljon till ökad renhållnin­g. Det ska vara rent och snyggt i Sollentuna, säger Anna-Lena Johansson.

Den 11 juni under kommunfull­mäktige ska budgeten behandlas och debatteras.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? MAJORITETE­N I SOLLENTUNA. Anna-Lena Johansson (L), Henrik Thunes (M) och Magnus Ramstrand (KD).
FOTO: PAULINE CEDERBLAD MAJORITETE­N I SOLLENTUNA. Anna-Lena Johansson (L), Henrik Thunes (M) och Magnus Ramstrand (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden