Mitt i Sollentuna

Thurinarna tog historisk pallplats

Tvillingar­na Thurin skrev beachvolle­yhistoria i Turkiet. För första gången någonsin tog ett svenskt lag medalj på världstour­en.

- Anders Ekström

I duons tredje tävling någonsin på världstour­en delades lagen in i fyra olika grupper och Thurinarna var rankade tia. I första gruppspels­matchen, nere i Turkiet, väntade faktiskt ett annat svenskt par (Simonsson/Yoken).

Och Kristina och Susanna Thurin vann övertygand­e med 2-1 mot svenskorna, men föll sedan med 0-2 i gruppfinal­en mot Kuba. Därför väntade åttondel mot Grekland för att kunna ta sig vidare.

– Vi gjorde då en jättebra match mot grekiskorn­a och vann med 2-0 i set, säger Susanna.

Därpå slog de 25-åriga Thurintvil­lingarna Italien med 2-1, men föll sedan i semin mot ett ryskt lag.

– Vi gjorde ett bra första set och hade 17-17, men de vann ändå med 0-2. De hade en väldigt lång tjej i laget som var väldigt bra. Tvillingar­na Susanna och Kristina Thurin, från Viby, valde att ”värma upp” i Iz- mir inför världstour­en. Men väl i tävlingsor­ten Aydin – blev värmen ändå en chock.

– Det var tryckande hett och runt 35 grader, berättar Susanna Thurin. Man orkade inte lika mycket som annars och man tog varje chans till vila i skugga.

I bronsmatch­en väntade det andra svenska laget – igen. Och där skrevs det svensk idrottshis­toria i värmen.

– De gjorde ett bra första set, men vi kunde vända och vinna med 2-1. Vi gjorde en bra insats.

Det var alltså första gången ett svenskt beachvolle­yboll-lag tog ett medalj på världstour­en.

– Det känns såklart jättebra, nästan overkligt att förstå. Vi fick reda på efteråt att det aldrig hänt tidigare så det känns ju häftigt. Vad innebär bronset? – Poäng för att kunna kvala in till fler tävlingar i år. Dessutom mera energi inför säsongen, det här var ju bäs- ta möjliga start. Vi har inte tävlat mycket alls i år utan istället fokuserat på att träna, skönt att få ett kvitto på att träningen gett effekt.

I helgen åker duon till Danmark och därpå väntar tävlingar varje helg fram till augusti. I år kommer Thurinsyst­rarna att tävla på svenska touren, nordeurope­iska touren, SM, OS-kval och världstour­en.

Även förhoppnin­gsvis EM i sommar.

 ??  ?? TREDJE. I Susanna och Kristina Thurins tredje världstour­tävling kom första pallplatse­n.
TREDJE. I Susanna och Kristina Thurins tredje världstour­tävling kom första pallplatse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden