Mitt i Sollentuna

KYLE LYFTER STARS UNGA

- Anders Ekström 070-78 78 702 anders.ekstrom@direktpres­s.se

Under våren har Sollentuna Stars haft en amerikansk gästcoach på besök. En bra möjlighet att både utveckla klubben – och sig själv.

– Det är en bra chans för mig att ta plats som ledare och jag har fått mycket ansvar här, säger Kyle Green från Ohio.

Det var via en webbsida som den första kontakten togs. Kyle Green sökte nya äventyr utomlands, samtidigt som Sollentuna Stars ville ha en wide receiver-coach. Sagt och gjort. Stars-ledaren Thomas Andersson och Kyle kom snabbt överens och i mars anlände 26-åringen från Columbus, Ohio.

– Jag ville resa och se nya kulturer, och gärna kombinera det med fotboll, säger Kyle och syftar givetvis på den amerikansk­a versionen av sporten.

Han bor hos en familj i Helenelund och trivs bra i landet.

– Jag gillar det verkligen här, både kring själva sporten och livsstilen. Sverige är ett välkommand­e land med en aktiv livsstil.

Kyle har coachat på universite­tsnivå i hemlandet och är glad att nu få utveckla sitt ledarskap i Sverige. I Sollentuna Stars tar han hand om offensiven för framför allt U17-laget, men hjälper även till i U15 och U13.

– Jag utvecklar mitt ledarskap och mitt sätt att prata med en grupp. Det kan vara tufft ibland. Som coach gäller det att man är värdig att lyssna på och veta vad jag pratar om.

– Det är en bra chans för mig att ta plats som ledare och jag har fått mycket ansvar. En ledare att se upp till.

Och Kyle, 26, gillar träningsvi­ljan och intresset som finns i Stars.

– De vill verkligen bli bättre. Alla har intresset, entusiasme­n och det är en bra grupp. Grabbarna har verkligen lyssnat sedan dag ett, vilket varit kul att se. Det blir roligare för mig då.

Förutom intresset och storleken på sporten så skiljer det mycket på när man utför den. I USA sker det mesta av idrottande­t via skolan, tvärtom här.

– Det finns både för- och nackdelar med det. Jag kan inte jämföra med andra europeiska länder och steget mellan USA och Sverige är jättestort. Men det finns duktiga spelare här som absolut kan nå spel i USA.

– Sverige har mängder med duktiga idrottare som alla gånger kan nå superserie­n, college eller varför inte NFL. Det finns stor potential här.

Vad tycker du att du har bidragit med?

– Jag har försökt lägga mig på deras nivå och gjort dem bättre på detaljer. Även en hel del nya övningar. Men det stora är nog att jag försökt bidra med en positiv atmosfär. Att jag har haft kul har nog smittat av sig.

Kyle Green har även missionera­t ut amerikansk fotboll i högstadies­kolor såsom Helenelund och Häggvik.

Men i slutet på juni är det slut på äventyret för denna gång.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra i närmaste framtiden, men jag vill gärna fortsätta lära ut sporten och lära från andra kulturer. Antingen jobba eller coacha internatio­nellt.

– Vem vet, jag kanske återvänder hit. Det hade varit väldigt kul att komma tillbaka, säger han och gör sig klar för träning med U13 på sportfälte­t i vårvärmen.

”Det finns duktiga spelare här som absolut kan nå spel i USA.”

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ??
FOTO: ANDERS EKSTRÖM
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? LYHÖRDA. Kyle Green tycker verkligen att spelarna i Sollentuna Stars är intressera­de och vill bli bättre på amerikansk fotboll.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM LYHÖRDA. Kyle Green tycker verkligen att spelarna i Sollentuna Stars är intressera­de och vill bli bättre på amerikansk fotboll.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? UNIVERSITE­T. Kyle, 26, har coachat på universite­t i Ohio och Illinois, främst som wide reciever-coach.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM UNIVERSITE­T. Kyle, 26, har coachat på universite­t i Ohio och Illinois, främst som wide reciever-coach.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden