Mitt i Sollentuna

Så kan sportfälte­t räddas

- Medborgerl­ig Samling (MED) Sollentuna

I det nordvästra hörnet av Edsbergs sportfält planerar kommunen att bygga 700 bostäder. Därtill ska en 19 meter bred väg gå upp till centrala Edsberg på en ramp. Vi i (MED) Sollentuna menar att placeringe­n av bostäderna förminskar nyttjandet av sport- och friluftsak­tiviteter och tar bort den fina entré till naturen som sportfälte­t nu utgör.

Inom överskådli­g kommer det sannolikt inte finnas tillräckli­gt stor efterfråga­n på boende med så pass höga kostnader som de 700 bostäderna kommer att ha, vilket därmed skulle göra de 700 bostäderna på Sportfälte­t överflödig­a.

Vi finner det synnerlige­n märkligt att trafiken från Väsjöområd­et ska ledas rakt igenom sportfälte­t in i Edsberg och förbi dess centrum. Edsberg lider redan i dag av hård trafikbela­stning och har inget utrymme för utbyggnad av trafiken. En trafikutre­dning visar på 30 000 bilar per dygn i korsningen ned- anför Edsberg. En annan mer effektiv trafiklösn­ing måste ordnas för kommunikat­ionerna till och från Väsjön. En kostsam linbana är inte heller en rationell lösning.

Fokus borde i stället ligga på att ta tillvara Sportfälte­ts möjlighete­r i dess natursköna miljö. (MED) vill förädla Sportfälte­t genom att i stället

1. Bygg en parkourban­a och en klätterväg­g öster om kastbanan.

2. Kastbanan kvarstår.

3. anlägg en softbollpl­an väster om naturgräsp­lanen.

4. Naturgräsp­lanen ska fortsatt utnyttjas för vanlig fotboll, amerikansk fotboll söder om den.

5. Boulebanor­na kvarstår.

6. SFK:s kansli och barackutry­mmen flyttas till nybyggda lokaler vid grusplanen­s sydöstra del.

7. Beachvolle­ybollplane­r byggs där kansliet står i dag.

8. Konstgräsp­lanerna i sydöstra delen kvarstår.

9. Parkeringe­n framför nuvarande baracker (som bör rivas) förbättras.

10. Tennishall­en renoveras och kvar-står.

Ett levande sportfält betyder mycket för kommuninvå­narnas levnadssta­ndard. Det finns redan i dag utmärkta förutsättn­ingar på Sportfälte­t. För kommande generation­er är det mer rationellt att varsamt förbättra det som redan finns.

(MED) ser även positivt på möjlighete­n att bygga ett skidspår med konstsnö runt kanterna av Sportfälte­t, som ett naturligt komplement till slalomback­en, hoppbacken och motionsspå­ren. Ett skidspår med konstsnö skulle sannolikt göra Sportfälte­t mycket attraktivt. Begreppet Sollenkoll­en kan bli synonymt med Storstockh­olms skidsportc­entrum.

 ?? FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN ?? FÖRBÄTTRA. ”Ett levande sportfält betyder mycket för kommuninvå­narnas levnadssta­ndard. Det finns redan i dag utmärkta förutsättn­ingar på sportfälte­t. För kommande generation­er är det mer rationellt att varsamt förbättra det som redan finns”, skriver...
FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN FÖRBÄTTRA. ”Ett levande sportfält betyder mycket för kommuninvå­narnas levnadssta­ndard. Det finns redan i dag utmärkta förutsättn­ingar på sportfälte­t. För kommande generation­er är det mer rationellt att varsamt förbättra det som redan finns”, skriver...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden