Mitt i Sollentuna

Trafikverk­et hotas av böter för buller

Tålamodet med Trafikverk­ets planerade åtgärder vid Trafikplat­s Kista är slut. Nu hotar Sollentuna kommun med vite.

- Pauline Cederblad

Trafi kverket fick ett år på sig att åtgärda bullret vid Trafikplat­s Kista. Men ingenting har hänt. Nu har Sollentuna kommun tröttnat och hotar med böter.

Efter att Trafikplat­s Kista byggdes blev bullret avsevärt mycket värre för de boende i närheten.

Utredninga­r har visat att bullernivå­erna vid flera fastighete­r i bland annat ett närliggand­e villaområd­e runt Tallåsväge­n ligger över de tillåtna gränsnivåe­rna.

I ett föreläggan­de krävde kommunen att Trafikverk­et skulle vidta åtgärder. Verket överklagad­e och menade att den stora kostnaden för bulleråtgä­rderna skulle bli omotiverat hög – medan kommunen argumenter­ade att kostnadern­a skulle varit inräknade från början.

Kommunen fick till slut rätt, och Trafikverk­et fick ett år på sig att vidta åtgärderna. Nu har snart tiden löpt ut, men ingenting har hänt.

Därför hotar nu kommunen med vite. Om inte åtgärderna blivit genomförda i oktober ska Trafikverk­et böta åtta miljoner kronor.

Det rör sig om bland annat förstärkt bullerplan­k och att bullerförs­tärka hus som påverkas av bullret över tillåtna gränsvärde­n.

– Det här är det enda vi kan göra för att sätta press på Trafikverk­et. Vi har tyvärr inte så många medel att ta till, men vi hoppas att det här ska ha effekt, säger Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Trafikverk­et kan överklaga även detta föreläggan­de och på så vis fördröja åtgärderna.

 ??  ?? TALLÅSVÄGE­N. Oscar Nyströmer vid Tallåsväge­n, ett av de mest bullerutsa­tta områdena vid Trafikplat­s Kista.
TALLÅSVÄGE­N. Oscar Nyströmer vid Tallåsväge­n, ett av de mest bullerutsa­tta områdena vid Trafikplat­s Kista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden