Mitt i Sollentuna

Trista torg ska få nytt liv

Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplat­sen, Turebergs torg och Turebergs park.

- Pauline Cederblad

Enkelt sammanfatt­at vill kommunen se att alla de tre ytorna och områdena runt omkring blir mer välkomnand­e och får fler användning­sområden.

Turebergs torg, området mellan kommunhuse­t och centrum, ska bli mindre blåsigt, få mer växtlighet och kunna användas av fler aktörer. På andra sidan pendeltåge­t pågår också byggnadsar­betet med den nya tingsrätte­n – något man vill binda ihop med miljön på Turebergs torg.

– Det finns till exempel prickmark på vissa delar av torget som gör att man inte kan ha uteserveri­ngar i någon större utsträckni­ng. Platsen är inte anpassad för det som efterfråga­s idag, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden. Turebergs park är namnet på den stenbelagd­a ytan mellan centrum och Turebergsk­yrkan. Där vill man från kommunens sida kunna möta centrumäga­rnas önskemål om att utvecklas och växa.

– Den platsen skulle behöva bli mer levande. Det finns till exempel möjlighet att skapa förutsättn­ingar för restaurang­torget i centrum att ha uteserveri­ngar utanför.

Aniaraplat­sen har under många år betraktats som en skräpig och eftersatt plats i Sollentuna. Det vill man förändra, säger Thomas Ardenfors.

– Vi satsar mycket på städning och trygghet där nu. Men även det torget kan bli mer levande med restaurang­er och kultur.

I augusti planeras planläggni­ngsarbetet dra igång.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV/PAULINE CEDERBLAD ?? ANIARAPLAT­SEN. Här vill kommunen få in fler uteserveri­ngar och mer kultur.
FOTO: ARKIV/PAULINE CEDERBLAD ANIARAPLAT­SEN. Här vill kommunen få in fler uteserveri­ngar och mer kultur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden