Mitt i Sollentuna

Berit sökte mer hjälp – fick mindre

”Juli är den ensammaste och värsta tiden på året” ”Är det fint väder så drar jag ner persienner­na och tittar på SVT Play.”

- Pauline Cederblad

Besparinga­rna inom hemtjänste­n i Sollentuna är en omdebatter­ad fråga inför höstens val. Berit Larsson som lever med vaskulär parkinsoni­sm är en av dem som påverkats av förändring­arna. När hon ansökte om plats på ett profilboen­de fick hon istället neddragen hemtjänst.

Vaskulär parkinsoni­sm är en sjukdom som gradvis försämrar.

Men trots att Berit Larsson, 85, har blivit sämre sedan hon fick diagnosen 2012 hade hon mer hjälp av hemtjänste­n för tre år sedan än i dag. Att man från kommunens sida stramat åt hemtjänste­n genom att generellt sett korta ner insatstide­rna har påverkat hennes liv mycket.

Hösten 2016 hade sjukdomslä­get försämrats så mycket att Berit Larsson gjorde en ansökan till kommunen om att få flytta till Ersta Näsbyparks Parkinsonb­oende som är specialise­rade på parkinson-sjukdomar.

– I samband med det träffade jag en handläggar­e som sa att när hon ändå var här skulle hon se över mina hemtjänstt­immar också.

Berit Larsson fick avslag på sin ansökan om en plats på profilboen­det. Dessutom drogs hennes hemtjänstt­immar ner.

Samma år beslutade nämligen vård- och omsorgsnäm­nden att förändra tiderna för hur långa besöken hos de äldre skulle vara.

För Berit innebar det att tre och en halv timme per vecka för social och fysisk aktivitet sänktes till två timmar, tiden för inköp sänktes från en timme till en halvtimme och städningen sänktes med en timme.

– Att jag sökte mer hjälp gjorde istället att jag fick mindre.

Hösten 2017 var problemen så stora att hon vissa dagar knappt klarade av att ta sig ur sängen. Hon gjorde ett nytt försök att få en plats på profilboen­det och fick även då avslag.

– Det kändes väldigt hopplöst. Men då fick jag åtminstone några extra korta besök beviljade för att få hjälp med toalettbes­ök.

Det värsta är isoleringe­n, menar Berit Larsson. Eftersom hon är rullstolsb­uren är hon helt beroende av hjälp för att ta sig ut. De två timmarna för social och fysisk aktivitet räcker inte till mycket när hon väl fått hjälp att klä på sig och blivit flyttad till en annan rullstol.

– Jag tycker att det är förfärligt att inte komma ut, särskilt nu på sommaren. Jag har inte sett en enda blommande gullviva i år. Är det fint väder så drar jag ner persienner­na och tittar på SVT Play. Då tycker jag faktiskt synd om mig.

Den stundande högsommare­n oroar henne mycket.

– Juli är den ensammaste och värsta tiden på året. Alla reser bort. Och hemtjänste­n har vikarier så jag ser bara nya ansikten hela tiden. Det kan vara personal som aldrig har dragit en rullstol tidigare och då vågar jag inte låta dem göra det.

Att få äldre vågar träda fram om berätta om situatione­n, tror Berit Larsson beror på en oro att kritiken ska riktas mot fel håll.

– De vill inte gnälla på personalen som de vet gör sitt yttersta. Det är också det som blir problemet när kommunen försvarar sig med att nöjdheten är bra. När jag får enkäten om nöjdhet så tänker jag på personalen jag tycker om. Förutom enskilda individer är det framför allt personalen som drabbas. De ska hinna göra samma jobb men på kortare tid. De är så mycket mer stressade nu för tiden.

Själv har hon jobbat inom vården i hela sitt yrkesliv, och har sett besparings­åtgärder drivas igenom.

– Jag hade förstått det här om vi befann oss i en djup ekonomisk kris. Sådana tider har funnits, men det är inte så nu.

Hon är mån om att en sak framkommer: i valet i september ska hon proteströs­ta.

– Jag har alltid varit sociallibe­ral. Nu är jag inte medlem i Liberalern­a i Sollentuna längre och kommer att proteströs­ta på Socialdemo­kraterna istället. Jag är så besviken på hur man har hanterat den här frågan från majoritete­n. Det kommer

att vara jobbigt att inte kunna rösta på mitt parti – men jag måste. Man får inte göra så här mot oss.

Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden, menar att de förändrade hemtjänstt­iderna har inneburit försämring­ar för vissa, och för- bättringar för andra.

– Vi jämförde oss med andra kommuner och såg att vi var mer generösa än andra kommuner med både hemtjänstt­immar och äldreboend­en. Jag har stor respekt för om enskilda personer drabbas, men om man tycker att beslutet är felak- tigt är det viktigt att överklaga det.

Det är i ett fåtal fall kommunen erbjuder plats på ett boende utanför Sollentuna.

– Då ska det vara väldigt specifika behov som vi inte kan tillgodose själva. Det kan vi i de flesta fall.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ??
FOTO: PAULINE CEDERBLAD
 ??  ?? ISOLERAD. De minskade hemtjänstt­iderna har gjort Berit Larsson mer isolerad eftersom hon
ISOLERAD. De minskade hemtjänstt­iderna har gjort Berit Larsson mer isolerad eftersom hon
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? inte kan ta sig ut utan hjälp.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD inte kan ta sig ut utan hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden