Mitt i Sollentuna

Årets företag ett stycke historia

Med ena foten i historien, och den andra i framtiden har familjeför­etaget Blå Huset funnits i Sollentuna under många årtionden. Nu har de utsetts till Årets Företagare.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Att de flesta Sollentuna­bor känner igen Blå huset har inte bara att göra med dess utstickand­e färg. Huset har nämligen legat på samma plats i 43 år.

Idag drivs företaget av Jonas Boström. 1975 startade hans pappa och farbror det.

– Farmor och farfar bodde på övervåning­en och hjälpte till i butiken och vi barn sprang runt och plock- ade burkar. Alla hjälpte till, berättar han.

Att företaget skulle få en så lång historia var det nog ingen som räknade med. Det fanns nämligen åtta färgbutike­r i kommunen vid den tiden, och konkurrens­en var stor.

– Folk sa ”är ni galna?” och tyckte att om företaget överlevde i ett år skulle det vara bra jobbat, säger Jonas Boström och skrattar.

Mycket har dock hänt sedan dess. Färgen må vara den samma, men det då 300 kvadratmet­er stora huset är numera uppåt 1 500 kvadratmet­er.

2001 tog Jonas Boström över, när företaget skulle säljas. Men det familjära har hela tiden varit viktigt för honom att behålla.

Idag jobbar både Jonas fru och svärfar med honom, och många av de anställda har varit på företaget länge.

– Jag tror att det är en av våra framgångsf­aktorer. Jag tror att kunderna känner att vi bryr oss. Vi kan inte föra ett priskrig mot de större kedjorna, men vi kan konkurrera med annat som kunskap, service och kvalitet.

Att ständigt utvecklas och vara på tårna har varit viktigt för Jonas Boström. För ett par år sedan gjorde företaget en stor miljösatsn­ing och återvinner idag uppskattni­ngsvis runt 80 procent av avfallet. I samband med det slutade de också sälja fyrverkeri­er under nyår. Det blev omöjligt att försvara, resonerar Jonas Boström.

Numera finns det också en yrkesbutik i huset. Från den kör fyra lastbilar ut till 150 målare i Stockholms­området varje dag och förser dem med färg.

Men att ständigt sträva framåt och vara på tårna tar både tid och energi.

– Ringer en målare en lördagkväl­l och står och jobbar i Sollentuna centrum och har fått slut på färg åker jag hit och löser det. Man måste vara på tårna. Den dagen man inte känner samma driv eller låter bli att ta det där telefonsam­talet – då är det dags att göra något annat.

”Jag tror att kunderna känner att vi bryr oss. ”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? FÖRETAGARE. Jonas Boström har utsetts till Årets Företagare i Sollentuna.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD FÖRETAGARE. Jonas Boström har utsetts till Årets Företagare i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden