Mitt i Sollentuna

Alex leder Sverige mot VM

Sveriges basketherr­ar frontas av en Kärrdalski­lle. Erfarne Alexander Lindqvist är lagkapten för blågult – och i slutet på juni ska han leda landslaget närmare mot VM-drömmen.

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

För den basketfräl­sta är Alex Lindqvist vida känd. Mångårig spelare i högsta ligan och lagkapten för landslaget. Men för den breda massan är den 27-åriga Kärrdalson­en något av en doldis.

Vi tar det från början. Då Kärrdal ligger nära Täby började karriären i grannkommu­nen. I gymnasiet bytte han till Solna Vikings där han fick debutera i högsta ligan i andra ring.

– Jag kan ångra lite att jag inte bytte tidigare till Vikings. Utveckling­smöjlighet­erna i svensk basket är inte så stora, så då måste man möta de bästa för att utvecklas, säger Alex och fortsätter:

– Jag fick en ”reality check” i Solna. Man tror att man är bäst som junior men det blev stor skillnad mot seniornivå­n: fysik, tempo, taktik. Man förstår nog inte skillnaden förrän man gått upp en nivå.

Alexander fick ändå rejält fart på karriären i Solna Vikings och fick debutera i högsta ligan. Efter tre år där, spelade han två år elitbasket i Södertälje. Därefter har karriären fortsatt i Nässjö, Solna igen och Uppsala.

Däremellan första proffsäven­tyret: tre månader i grekiska Trikala.

– Det var en bra liga, fysisk och taktisk. Men tyvärr blev det problem med lönen där nere.

Därpå blev det två år i Uppsala och dessutom en kortis i Belgien. I höstas rehabade Alex en knäskada och skrev på i januari för Södertälje igen. Där slutade säsongen i semin.

– En besvikelse. Jag är irriterad fortfarand­e, jag är usel förlorare. En bitter tjurskalle när man väl tävlar, ha ha. Därför som du kommit så långt med basketen? – Ja, jag är en vinnarskal­le och alltid varit målinrikta­d. Dessutom älskar jag spor- ten, jag har alltid tyckt det varit kul med basket.

Under säsongen fick Alex, trots skadeperio­den, VMkvala med Sverige. Men det är inte så konstigt, 27-åringen är lagkapten och spelat 45 A-landskampe­r för blågult.

– Det är alltid roligt att spela för Sverige. Vi är många som varit med länge och det är som ett stort kompisgäng, det blir liksom inte bättre än så.

Hur är det att vara lagkapten för landslaget?

– Speciellt. Det är en stor ära och en stolthet. Det är extra lätt i denna grupp, det är ett så bra gäng att en kapten knappt behövs.

Den 2,05 långa forwarden har även gjort över 60 landskampe­r på ungdomsniv­å och även lirat mästerskap. Men inget mästerskap på seniornivå än. Det var nära EM 2013 (utgallrad i sista cutten) men nu är Sverige och Alex på gång igen.

I pågående VM-kval har Sverige en bra chans att nå nästa grupp.

– Tre av fyra lag går vidare och vi behöver slå Lettland hemma (28 juni). Troligen behöver vi även slå Turkiet borta ett par dagar senare. Målet är helt klart att ta oss vidare till nästa grupp och sedan försöka nå VM. Det vore fantastisk­t att göra det.

Kärrdalson­en, som bor i Täby, har skrivit på för en säsong till med Södertälje och inleder i höst sin elfte säsong i eliten. Men det finns en proffsklau­sul.

– Dyker något bra upp så åker vi, säger Alex som har två barn med sin fästmö.

Du siktar på ett nytt proffsäven­tyr alltså?

– Ja, absolut, det är målet. Det är mycket därför jag fortsätter. Det är målen som driver en framåt och mitt mål är att bli bättre, jag har svårt att bli nöjd.

Drömliga?

– En liga med ekonomisk trygghet. Gärna Frankrike, Spanien eller Italien. Men så länge det är ett bra alternativ spelar inte ligan någon roll.

”Jag är irriterad fortfarand­e, jag är usel förlorare. En bitter tjurskalle när man väl tävlar.”

 ?? FOTO: M&F FOTO/SOFIA ANDERSSON ?? TIO. Alex har gjort tio säsonger i den svenska högsta ligan, den senaste säsongen i Södertälje.
FOTO: M&F FOTO/SOFIA ANDERSSON TIO. Alex har gjort tio säsonger i den svenska högsta ligan, den senaste säsongen i Södertälje.
 ?? FOTO: M&F FOTO/SOFIA ANDERSSON ?? NÄSTAN 300. Alex Lindqvist har gjort 296 poäng på sina 45 seniorland­skamper för Sverige.
FOTO: M&F FOTO/SOFIA ANDERSSON NÄSTAN 300. Alex Lindqvist har gjort 296 poäng på sina 45 seniorland­skamper för Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden