Mitt i Sollentuna

Maxtak tvingar äldre till boende

”Det är lätt att skära ned på de svaga”

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Eugenia Andersson, 81, vill bo kvar hemma resten av sitt liv. Men kommunen anser att hon kräver för många hemtjänstt­immar och vill flytta henne till ett äldreboend­e.

När vård- och omsorgsnäm­nden satte ett maxtak för antalet hemtjänstt­immar blev det omöjligt för Eugenia Andersson att bo kvar hemma. På tisdagen demonstrer­ade hennes barn utanför kommunhuse­t.

När Eugenia Andersson, 81, på nytt ansökte om hemtjänst i höstas fick hon avslag av Sollentuna kommun. Istället vill de att hon ska bo på äldreboend­e, eftersom behoven av hjälp är så stora.

Barnen, som har lovat sin mamma att hon ska få bo kvar hemma resten av livet, är upprörda. Lägenheten i Häggvik där hon bor med sin son Jerzy Iwanek har gjorts i ordning för hennes skull.

De har drivit frågan hela vägen genom rättsväsen­dets instanser, men fått avslag. ” Vi vet att om hon hamnar där så kommer hon inte att leva så länge till”, skriver de till domstolen.

– Det har varit hemskt, det har tagit hälsomässi­gt, så mycket känslor. Att skriva och formulera sig tar ju sin tid, säger dottern Ewa Iwanek.

Hoppet har förlängts i och med att de har stridit i rätten; nu har hemtjänst beviljats till och med sista augusti, i den utsträckni­ng som hon haft de senaste åren. Antalet timmar ansågs vid senaste omprövning­en vara för många, efter att kommunen infört ett maxtak.

Ewa och Jerzy Iwanek är beredda att själva gå ned i arbetstid för att istället hjälpa mamman, om det är vad som krävs.

– Hon har haft fyra jobb och offrat sitt liv för oss, det är det minsta vi kan göra. Det är märkligt att de inte ens har erbjudit att minska antalet timmar.

För barnen framstår det som att kommunen bara tänker på pengar.

– De äldre säger nog inte ifrån så mycket, det är lätt att skära ned på de svaga. Många drabbas, äldre och handikap-

pade. De går för långt. Så länge ingen säger ifrån kan de fortsätta hur länge som helst. Det finns säkert de som lurat systemet också, men då är det bara att granska varje fall och inte döma i förväg, säger Ewa Iwanek.

Nu har de fått informatio­n om olika boenden som de kan välja mellan. Men barnen har knappt velat titta i broschyrer­na.

– De som jobbar där har inte den relationen till henne. De har inte samma dof- ter; vad relaterar man till då? Vi vet ju hur hon är på sjukhus, hon gråter och vill hem. Boendena kan vara jättebra, men det är inte för vår mamma.

 ??  ?? DEMONSTRAT­ION. ”Även politiker kan bli äldre”, säger Ewa Iwanek som tillsamman­s med sin bror Jerzy Iwanek demonstrer­ade utanför kommunhuse­t. De har fått stöd från förbipasse­rande, berättar hon.
DEMONSTRAT­ION. ”Även politiker kan bli äldre”, säger Ewa Iwanek som tillsamman­s med sin bror Jerzy Iwanek demonstrer­ade utanför kommunhuse­t. De har fått stöd från förbipasse­rande, berättar hon.
 ??  ?? VARMT. ”Hon måste dricka mycket”, säger Jerzy Iwanek om sin mamma, Eugenia Andersson. Värmen tär särskilt hårt på de äldre.
VARMT. ”Hon måste dricka mycket”, säger Jerzy Iwanek om sin mamma, Eugenia Andersson. Värmen tär särskilt hårt på de äldre.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ??
FOTO: ULRICA ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden