Mitt i Sollentuna

Styrelsen avgår efter uteslutnin­g

Vi i Sollentuna kunde i förra veckan avslöja att Sollentuna­politikern Ann Furugård vid flera tillfällen skrivit rasistiska inlägg på Facebook. Nu har riksstyrel­sen inom Medborgerl­ig Samling beslutat att utesluta Ann Furugård. Som svar på det lämnar nu hel

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Medborgerl­ig Samlings riksstyrel­se har valt att utesluta politkern Ann Furugård sedan hon skrivit rasistiska inlägg på Facebook. Den lokala partistyre­lsen svarar med att avgå.

Vi i Sollentuna­s avslöjande­n om Ann Furugårds uttalanden i Facebookgr­upper har fått stor uppmärksam­het.

Ann Furugård sitter just nu som politisk vilde i kommunfull­mäktige men har inför det här valet varit Medborgerl­ig Samlings andranamn till kommunfull­mäktige.

Medborgerl­ig Samling valde efter att Furugårds kommentare­r offentligg­jorts utesluta henne från den lokala partistyre­lsen. De beslutade dock att låta henne stå kvar på valbar plats till kommunfull­mäktige.

Men nu har riksstyrel­sen klivit in och beslutat att utesluta Ann Furugård helt från partiet.

– Vi har försökt komma fram till en lösning och en kompromiss, men det har inte gått, säger Bo Hansson som fram till nu varit ordförande för Medborgerl­ig Samling i Sollentuna.

Nu lämnar han, liksom de andra styrelseme­dlemmarna, sina poster.

– Vi känner oss överkörda av riksstyrel­sen. Vi ser inte att vi kan leda den här verksamhet­en framåt när vi saknar förtroende för riksstyrel­sen, säger Bo Hansson. Han säger att i liknande fall på andra håll i landet har en medlem alltid fått en varning om personen i fråga har uttalat sig olämpligt. Har det upprepats så har en uteslutnin­g blivit påföljden.

– Det är en sak att de går emot vad Sollentuna­s styrelse har kommit fram till. Men det här är ett beslut som avviker från tidigare beslut i fall som påminner om de här. Vi kan ta ett tufft beslut, men då vill vi veta hur man motiverar och resonerar. Det har inte riksstyrel­sen gjort. Vi har inte fått svar på våra frågor. Alla partiets kandidater kommer att ha kvar sin plats i valet till kommunfull­mäk- tige – förutom Ann Furugård som inte längre får represente­ra partiet. Vad som händer därefter vet inte Bo Hansson.

– Timingen för allt det här är verkligen dålig, med knappt två veckor kvar till valet. Det måste kallas till ett nytt årsmöte för att välja en ny styrelse – och det kommer vi inte hinna med innan valet. Men jag har inte tänkt på nästa steg ännu. Vi andra får försöka pussla ihop verksamhet­en till efter valet. Sedan får vi bestämma hur vi ska göra framåt, säger Bo Hansson.

Medborgerl­ig Samlings partisekre­terare Anna Danieli svarar kort på Vi i Sollentuna­s frågor via SMS.

”Ann Furugård uteslöts på grund av upprepade nedsättand­e kommentare­r om migranter”.

Gällande styrelsens avgång skriver hon att:

”Partistyre­lsen beklagar att den lokala styrelsen avgår men vårt fokus nu är valrörelse­n och att göra ett bra val”.

”Vi känner oss överkörda av riksstyrel­sen.”

 ?? FOTO: FOTOMONTAG­E ?? KOMMENTARE­R. Några av de kommentare­r som Ann Furugård skrivit på Facebook.
FOTO: FOTOMONTAG­E KOMMENTARE­R. Några av de kommentare­r som Ann Furugård skrivit på Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden