Mitt i Sollentuna

Zeinas dröm har blivit verklighet

Matblogger­skan och Sollentuna­bon Zeina Mourtada är just nu högaktuell med både ett tv-program och en helt ny kokbok. – Jag har alltid haft en dröm om en egen kokbok – men det kändes så långt bort, säger hon.

-

Zeina Mourtada

började matblogga under sin föräldrale­dighet 2014. Någon särskild tanke med vad bloggen skulle leda till fanns inte, utan hon såg det mest som ett sätt att spara ner sin mammas och mormors recept på ett och samma ställe.

Men intresset blev på kort tid enormt. Det visade sig att många saknade autentiska recept från Mellanöste­rn skrivna på svenska.

– Jag lagade enkel mat från hela världen. Många vill laga mat från Mellanöste­rn men kan inte läsa recept som är skrivna på arabiska. De recept som finns skrivna på svenska är oftast inte heller de traditione­lla, utan någon variant. Jag tror det var därför bloggen blev så populär, den fyllde ett tomrum.

Zeina Mourtada tog en paus i sina studier och har sedan dess arbetat heltid med bloggen.

I veckan hade SVT-produktion­en Timjan, tupp & tårta premiär. Där är Zeina Mourtada en av de fem profilerna som inspirerar tittarna till matlagning.

I förra veckan släpptes dessutom kokboken ”Zeinas Kitchen” genom Bonnier Förlag.

– Jag älskar kokböcker! Jag har säkert 250 stycken. Är jag stressad så tar jag fram en kokbok och bläddrar i den. Det är avkoppland­e. Jag har alltid haft en dröm om en egen kokbok – men det kändes så långt bort. Eftersom recepten

från Mellanöste­rn varit de mest lästa på bloggen blev det därför sådana kokboken innehåller.

– Det var viktigt för mig att boken inte bara skulle innehålla allt det där klassiska som hummus och taboulleh. Det finns så mycket annan fantastisk­t god mat. Och det är en väldigt stor bredd med mat från till exempel Jordanien, Iran, Afghanista­n och Turkiet.

Drygt ett år efter att det intensiva arbetet med boken inleddes fick hon för två veckor sedan äntligen hålla den i sin hand.

– Jag skulle åka och signera de böckerna som var förhandsbe­ställda. Jag fick en chock när jag kom in på lagret. Det var tusentals! Jag signerade böcker i tre dagar innan jag var klar, säger hon och skrattar. Men det kändes helt fantastisk­t att se den på det viset – att så många personer hade förhandsbe­ställt den. Jag har verkligen jobbat hårt med den. Parallellt med

arbetet med boken, bloggen och SVTprogram­met har Zeina hållit matkurser för ungdomar på Fryshuset i Husby. Det har varit en intensiv tid.

– Nu ska jag ta det lite lugnare en period, få tid att ta in allting och fokusera helhjärtat på bloggen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? KOKBOK. Matblogger­skan Zeina Mourtada.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD KOKBOK. Matblogger­skan Zeina Mourtada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden