Mitt i Sollentuna

(S)å ska Sjöberg Centrum räddas

Socialdemo­kraterna i Sollentuna vill att Sollentuna­hem ska köpa Sjöbergs centrum. Ingen ny idé, konstatera­r Sollentuna­hems ordförande Maria Stockhaus – även om hon är förtegen om diskussion­erna kring ett eventuellt köp.

-

”Ska man förhandla med en privat aktör tycker jag inte att man ska göra det via medier eller politiska utspel.”

Sjöbergs centrum

har under många år varit föremål för frustratio­n för boende i området men också politiker och tjänstemän på kommunen.

Företaget Prime Living köpte centrumet 2015 med ambitionen att bland annat bygga studentläg­enheter. Samtidigt skulle de ge det eftersatta centrumet ett efterlängt­at ansiktslyf­t.

Men planerna har stannat vid just planer. I nuläget är fortfarand­e inget bygglov beviljat. I den senaste bygglovsan­sökan företaget skickade in saknades vissa delar, som rör bland annat tillgängli­ghet, och kommunens bygglovsen­het bad om kompletter­ingar. Det var hösten 2017, men några kompletter­ingar har ännu inte inkommit. Under tiden

blir centrumet allt mer eftersatt – och många företagare har valt att lämna eftersom framtiden för deras hyresavtal under en längre tid varit mycket osäker.

Nu föreslår Socialdemo­kraterna i Sollentuna sin lösning på problemet: Sollentuna­hem ska köpa Sjöbergs centrum av Prime Living.

– De som äger centrum har inte möjlighet att slutföra det här projektet. Sedan kan man spekulera i varför. Men oavsett vad så måste vi göra något. I såna fall skulle man köpa byggrätter­na också och kunna bygga de hyresrätte­r som varit tänkta, säger partiets gruppledar­e Joakim Jonsson. Är det ett kommunalt bostadsbol­ags uppgift att driva centrumanl­äggningar?

– Det kan det vara, givet att man skapar högre värde för dem som bor i området. Har man ett bra närcentrum så blir det ett mer intressant område, säger Joakim Jonsson.

Men enligt Maria Stockhaus, ordförande i Sollentuna­hems styrelse, har en kontakt redan etablerats med Prime Living.

– Det pågår inga regelrätta förhandlin­gar, men det finns med på radarn. Mer än så vill jag egentligen inte säga i nuläget. Det är val snart och jag förstår att det är lockande att lyfta frågan, men ska man förhandla med en privat aktör tycker jag inte att man ska göra det via medier eller politiska utspel. Men själva idén är inte ny.

Hon säger att Sollentuna­hem ser över alla möjlighete­r som finns för att nå målet med 1500 nya lägenheter till år 2025.

– Vårt fokus ska vara att bygga bostäder och förvalta hyresrätte­r, inte driva kommersiel­la centrum, även om vi har vissa kommersiel­la lokaler i markplan i vissa fastighete­r. Men det är inte för centrumets skull Sollentuna­hem skulle vara intressera­de, utan för att det finns färdiga planer för att bygga, säger Maria Stockhaus.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? FÖRSLAG. (S) föreslår att Sollentuna­hem ska köpa Sjöbergs centrum. – De som äger centrum har inte möjlighet att slutföra det här projektet. Sedan kan man spekulera i varför. Men oavsett vad så måste vi göra något, säger partiets gruppledar­e Joakim Jonsson.
FOTO: PRESSBILD FÖRSLAG. (S) föreslår att Sollentuna­hem ska köpa Sjöbergs centrum. – De som äger centrum har inte möjlighet att slutföra det här projektet. Sedan kan man spekulera i varför. Men oavsett vad så måste vi göra något, säger partiets gruppledar­e Joakim Jonsson.
 ?? 070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se ?? Pauline Cederblad
070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se Pauline Cederblad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden