Mitt i Sollentuna

Tryggare torg med New York-modell

Aniaraplat­sen ska bli tryggare med ny metod Inspirerad av en modell för hur man skapar trygghet i olika stadsdelar hoppas Henrik Thunes hitta nya vägar för att öka tryggheten vid Aniaraplat­sen fram över.

- FOTO: PAULINE CEDERBLAD

Tittar man

på statistik över antal anmälda brott, eller tillfällen då polis kallats till platsen har inte situatione­n på Aniaraplat­sen förvärrats de senaste åren. Men trots det är torget utanför centrum en plats som upplevs som otrygg av många.

Nu vill Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande, se ett samarbete mellan kommunen, fastighets­ägare och andra aktörer i området för att gemensamt ta ansvar för att öka tryggheten. Inspiratio­nen kommer

från en modell kallad BID, Business Improvemen­t District, som bland annat använts i utsatta områden i New York.

– Det är ganska oprövat i Sverige än så länge, men jag tycker att det är en intressant modell. Man kan inte applicera allt som gjorts i New York såklart, men inspireras, menar Henrik Thunes.

Kort beskrivet handlar det om att flera aktörer ska ta ansvar för att finansiera insatser och samarbeta för öka tryggheten i ett område. Ett geografisk­t område pekas ut – i det här fallet från centrum bort till Sollentuna­vägen, förbi bostadskva­rteret Cirkusplat­sen och till andra sidan tågspåret där halva sidan av Malmvägen ska inkluderas.

I det nuvarande skedet är planerna än så länge relativt diffusa. En gemensam vision ska tas fram och sedan ska ansvarsomr­ådena delas upp mellan kommunen, fastighets­ägare och på sikt även företagare och andra aktörer. En referensgr­upp ska sättas ihop för att se till att det faktiskt händer något.

Rent konkret finns det dock ett antal aktuella insatser. Den ordningsva­kt som egentligen skulle börja bevaka Aniaraplat­sen från och med nästa år har redan börjat och renhållnin­gen har utökats. Det finns också tankar om kamerabeva­kning i området.

– Vi vet att kameror har effekt. Vi tror att det skulle vara bra här på torget och i Sauergränd, gången ner till tåget, säger Henrik Thunes. Men kameror

och ordningsva­kter har en tendens att bara flytta problemen en kort bit. Sedan ordningsva­kten började patrullera på Aniaraplat­sen har problem med fylla och bråk flyttats bort närmare bostadsomr­ådet vid Cirkusplat­sen.

– Kommunen ska inte behöva göra allt. Det finns många aktörer som vill vara med och utveckla det här området. Jag tror att vi kan kraftsamla tillsamman­s för att göra det tryggare.

”Vi vet att kameror har effekt. Vi tror att det skulle vara bra här på torget och i Sauergränd.”

 ??  ?? ANIARAPLAT­SEN. Henrik Thunes (M), ordförande i kommunstyr­elsen, vill se ökad trygghet på Aniaraplat­sen.
ANIARAPLAT­SEN. Henrik Thunes (M), ordförande i kommunstyr­elsen, vill se ökad trygghet på Aniaraplat­sen.
 ?? 070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se ?? Pauline Cederblad
070-78 78 707 pauline.cederblad@ direktpres­s.se Pauline Cederblad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden