Mitt i Sollentuna

Flest personkrys­s utan kampanjand­e

Trots att Centerpart­iets kandidat Anna Myrhed inte haft ett politiskt uppdrag på nästan fyra år och lyst med sin frånvaro i valrörelse­n är hon den person efter Annie Lööf som fått flest personkrys­s av Sollentuna­borna i riksdagsva­let.

- Pauline Cederblad

Centerpart­isten Anna Myrhed har inte haft ett politiskt uppdrag på nästan fyra år och inte varit aktiv i valrörelse­n. Ändå har hon fått flest personkrys­s i Sollentuna efter Annie Lööf.

Anna Myrhed lämnade Sollentuna­politiken för snart fyra år sedan. Samarbetsp­roblem mellan gruppledar­na splittrade Sollentuna­alliansen och Moderatern­a, Liberalern­a och Kristdemok­raterna fortsatte styra kommunen utan Centerpart­iet.

Anna Myrhed avgick då som gruppledar­e för partiet och har sedan hållit låg profil inom politiken. Men trots det verkar hon inte vara bortglömd. 28 personer i Sollentuna har nämligen valt Anna Myrhed som riksdagska­ndidat – vilket gör henne till den näst mest populära kandidaten efter Annie Lööf.

– Det värmer otroligt mycket, särskilt eftersom jag inte haft något direkt poli- tiskt engagemang de senaste åren. Och jag stod på plats 15 på valsedeln så har man personkrys­sat mig så har man faktiskt letat ordentligt på valsedeln, säger Anna Myrhed. Hon menar att det saknas profiler inom Centerpart­iet bortsett från Annie Lööf – och därmed finns ett behov.

– Det är en utmaning som jag känner mig tilltalad av faktiskt. Men jag har inte hunnit landa i mina tankar riktigt och formulera en plan. Nu funderar jag på hur jag ska förvalta det här förtroende­t. Men det är klart jag saknar politiken.

Skulle det bli aktuellt med en politisk comeback skulle det antagligen inte bli på kommunnivå, tror hon.

– Jag har fullt förtroende för de personer som leder Centerpart­iet lokalt. Eftersom jag jobbar som humanjuris­t så kommer jag väldigt nära människor och får se hur politiska besluten faktiskt påverkar. Så det är snarare riksfrågor som intressera­r mig i dag.

Sollentuna- och riksdagspo­litikern Maria Stockhuas (M) fick ihop 192 personröst­er i Sollentuna, och Socialdemo­kraternas Anna Vikström fick 322 personröst­er. Anna slår dock till exempel kristdemok­raten Sonia Lunnergård som fått sju personröst­er till riksdagen, och sverigedem­okraten Ludvig Aspling som bara skrapade ihop tre röster.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? CENTERPART­IET. Kommer Anna Myrhed att ge sig in i politiken igen?
FOTO: PRIVAT CENTERPART­IET. Kommer Anna Myrhed att ge sig in i politiken igen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden