Mitt i Sollentuna

Allt fler unga i Sollentuna mår dåligt

Färre röker och dricker, men fler Sollentuna­ungdomar testar droger. Dessutom ökar andelen unga som ofta känner sig ledsna och deppiga. Särskilt unga killar är svåra att nå ut till för att erbjuda hjälp.

-

”Ibland funderar jag på om vi har missat killarna och att det påverkar tjejerna också.”

Allt fler

unga väljer bort alkohol – men använder i större utsträckni­ng narkotika. Särskilt bland flickor har användande­t ökat, från runt 12 och 13 procent tidigare år, till 18 procent. Det visar svaren från 471 Sollentuna­elever i årskurs två på gymnasiet, i årets Stockholms­enkät.

Ett annat området som visar en negativ utveckling är ungdomarna­s psykiska ohälsa. Andelen unga som ofta känner sig ledsna och deppiga utan att veta varför har ökat de senaste åren. Sedan 2012 har andelen pojkar som svarat ja på den frågan nästan fördubblat­s, från 10 till nu 19 procent. Bland flickorna är andelen 40 procent. Kuratorern­a

Yrmark och Per Schelander på Ungdomsmot­tagningen i Sollentuna är dock inte helt säkra på att ökningen bland killar som säger sig må dåligt nödvändigt­vis är negativ.

– Det går såklart inte att säga att det är positivt att fler säger att de mår dåligt, men samtidigt kan det också visa på att fler faktiskt våga svara ja på den frågan, säger Per Schelander.

På Ungdomsmot­tagningen kan unga mellan 12 till 22 års ålder få prata med en kurator utan att föräldrarn­a behöver veta om det.

Trots att unga killar är överrepres­enterade i självmords­statistike­n är det en svår grupp att nå, både för Ungdomsmot­tagningen och andra verksamhet­er.

– Vi har ungefär 20 procent killar och 80 procent tjejer som söker sig till oss. Min utgångspun­kt det inte är någon skillnad på beho- Linda ven mellan killar och tjejer. Men jag tror tyvärr att mycket fortfarand­e handlar om normer kring manlighet. Killar väntar ofta mycket längre med att söka hjälp. Och om de väl kommer hit är det inte ovanligt att vi är den första personen som killen berättar om sitt mående för. Tjejer pratar i större utsträckni­ng med varandra, menar Linda Yrmark. Att ungas

psykiska hälsa försämras är inget nytt. Trenden har sett ut såhär i flera år.

– Från samhällets sida har vi gjort otroligt mycket för att framför allt få unga tjejer att må bättre. Men siffrorna fortsätter bara neråt. Ibland funderar jag på om vi har missat killarna och att det påverkar tjejerna också. För vad blir påverkan av att så unga killar mår dåligt och att självmords­statistike­n ser ut den som gör? Tittar man på #metoo-rörelsen till exempel så är ju inte det ett tecken på välmående. Jag tror att vi måste jobba med båda grupperna lika intensivt, menar Per Schelander. Pauline Cederblad

 ??  ?? UNGA. Akim Ssesanga, Nelly Ekstrand, Moa Selander, Ukasha Kisekka och Per Gustavsson säger att när de är på Satelliten undviker de sammanhang där det finns droger.
UNGA. Akim Ssesanga, Nelly Ekstrand, Moa Selander, Ukasha Kisekka och Per Gustavsson säger att när de är på Satelliten undviker de sammanhang där det finns droger.
 ??  ?? UNGA. Akim Ssesanga, Nelly Ekstrand, Moa Selander, Ukasha det finns droger.
UNGA. Akim Ssesanga, Nelly Ekstrand, Moa Selander, Ukasha det finns droger.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? UNGDOMSMOT­TAGNINGEN. Per Schelander, kurator, Linda Yrmark och Ninni Stålhammar, barnmorska på Ungdomsmot­tagningen i Sollentuna, menar att de har svårare att nå killar.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD UNGDOMSMOT­TAGNINGEN. Per Schelander, kurator, Linda Yrmark och Ninni Stålhammar, barnmorska på Ungdomsmot­tagningen i Sollentuna, menar att de har svårare att nå killar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden