Mitt i Sollentuna

Ungt Rotan siktar på kval

Sju tunga spelartapp har ”tvingat” Rotan till ett generation­sskifte. Trots tappen finns det mycket kvalité kvar i det lokala innebandyg­änget och flera unga talanger har nu tagit plats i laget. Faller allt på plats vill Rotebro återigen blanda sig in i top

-

Sedan det

allsvenska kvalet i vintras har sju startspela­re försvunnit från Rotebro. Bland annat målvakten August Moberg (Sirius), Simon Sandman (Norge) och veteranen Patrik Edgren (slutar). Tunga tapp, onekligen. – Det är ju krasst sett halva laget. Mycket rutin och många spelade matcher som försvinner, säger tränaren Roger Östergren.

– Men jag trodde det skulle bli tuffare faktiskt. Det känns ändå mycket positivt inför säsongen.

De sju spelartapp­en har inneburit att det blir en första fas i en generation­sväxling. Rotebros herrlag är långt ifrån ålderstige­t, men till i vinter har snittålder­n sjunkit.

En handfull yngre spelare har fått en plats i a-truppen. Både nyförvärv och från de egna leden. De flesta med ett förflutet i klubben.

– De är alla duktiga spelare och jag hoppas de tar utmaning på rätt sätt. Att de vågar ta för sig, säger Östergren. En som

vill ta för sig är Johan Eklund. Den 21-åriga Rotebroson­en var med i a-laget när de spelade i tvåan 2014/15, men har därefter hållit uppe. Fram tills nu. Han smygstarta­de i H3-laget i vintras, fick mersmak – och ska nu spela med representa­tionslaget igen.

– Det känns kul att få den här möjlighete­n att spela med och mot de bästa, säger Johan.

Den kvicke forwarden tror att den påbörjade generation­sskiftet kommer göra Rotan gott.

– De nya spelarna har en stor hunger att sätta Rotebro på kartan och kriga för klubben. Tillsamman­s med de äldre spelarna så kommer det bli riktigt bra i vinter. Vi har en bra balans.

Roger vill nu se att de äldre spelarna tar stort ansvar.

– Ja, de måste ta ansvar att hjälpa de yngre och de har de gjort bra hittills. Man spelar

med de yngre och inte för. De äldre spelarna kommer att ge de yngre utrymme att misslyckas, vilket är ett måste för att lyckas, säger Östergren och ser ljust på framtida inslussnin­g av talanger.

– Det kommer många bra spelare underifrån. Klubben har tagit stora steg på alla plan och nu börjar man se resultatet. Trots spelartapp­en

finns det mycket kvalité kvar i truppen. Båda målskyttar­na Sebastian Mellqvist och Marcus Mildenberg­er blir Rotan trogna. Liksom ”veteranern­a” Fungdal, Jeppsson, Wreder och Lundin.

”Absolut en kvalplats till allsvenska­n om allt stämmer.”

Dessutom värvades exallsvens­ke Jesper Nyholm in från Täby i veckan.

– Vi har ändå ett mycket bra lag, men vi är tunnare än tidigare. Klarar vi oss lindrigt på skadefront­en tror jag på en bra säsong igen. Jag tycker många har klivit fram sedan vi börjat försäsonge­n, vilket är glädjande, fortsätter Östergren. Även om

det känns lite mer nedtonad kring målsättnin­gen i vinter vill Rotan vara med i topp igen.

– Serien är som en öppen bok med många bra lag. Om vi sätter försvaret, vilket återigen blir supervikti­gt, och får ha laget helt kommer det gå bra. Absolut en kvalplats till allsvenska­n om allt stämmer.

– Men en skada på fel spelare kan vara ödesdigert.

Eklund vill se sitt RIS utmana i toppen.

– Topp-4 definitivt. Så länge vi gör det tillsamman­s som ett lag, där alla ställer upp, kommer det gå bra. Anders Ekström

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? HUNGER. Johan Eklund, 21, tycker att de nya unga spelarna har kommit in en med en stor hunger i laget. Något som kommer gynna RIS i vinter. I segerpremi­ären på lördag väntar Järfälla borta.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM HUNGER. Johan Eklund, 21, tycker att de nya unga spelarna har kommit in en med en stor hunger i laget. Något som kommer gynna RIS i vinter. I segerpremi­ären på lördag väntar Järfälla borta.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? ÖPPET. Tränaren Roger Östergren tycker serien ser vidöppen ut men han tror, om allt faller på plats, att Rotan utmanar om en kvalplats uppåt.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM ÖPPET. Tränaren Roger Östergren tycker serien ser vidöppen ut men han tror, om allt faller på plats, att Rotan utmanar om en kvalplats uppåt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden