Mitt i Sollentuna

Det gör Sollentuna­borna helst på fritiden

Sollentuna­borna joggar eller läser helst på fritiden. De yngre föredrar att spela datorspel eller utöva lagsport. Det visar en undersökni­ng som nyligen genomförts av Sollentuna kommun.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Nära 3 000 personer har svarat på en enkät om sina kultur- och fritidsvan­or där de även fick fundera på vad de saknar och vad kommunen borde satsa på. Undersökni­ngen visar att de flesta är mycket aktiva.

Merparten av kommuninvå­narna svarar att de flera gånger i veckan läser böcker, tidningar, artiklar, bloggar eller liknande. Andra vanliga aktivitete­r som de ofta utövar är joggning, löpning eller snabba promenader, aktivitete­r ute i naturen samt gym- eller gruppträni­ng.

De yngre (under 21 år) ägnar sig helst åt spel på dator, tv- eller brädspel. De tar också del av böcker, tidningar, bloggar och många tränar lagsporter och håller i gång med löpträning. Tre av fyra träffas hemma hos varandra.

– Två av tre kommuninvå­nare anser att deras möjlighete­r att utöva sina fri- tidsintres­sen i kommunen är bra. Endast en av tio anser att möjlighete­rna är dåliga. Det ser vi som ett mycket bra resultat, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

– Undersökni­ngen ger oss ett intressant underlag att jobba vidare med. Det är även positivt att svarsfrekv­ensen är så hög, säger han. Samtidigt som de flesta uppger att de är nöjda är det många som säger att det finns saker som de skulle vilja göra men som inte finns i Sollentuna. Den äldre målgruppen nämner att de vill ha möjlighet till bad med barnen/babysim, klättring, tennis eller dans. Den yngre tar bland annat upp önskemål om en utomhusbas­säng samt möjlighete­r till tennis och dans.

– Att de önskar större möjlighet till simning var inte så förvånande. Den simhall vi har byggdes 1974 då vi var 40 000 i kommunen. Nu är vi 80 000, säger Magnus Ramstrand.

En önskan om fler idrottshal­lar kom också fram i undersökni­ngen.

– Vi vet att hallarna inte räcker till, det är något som vi jobbat mycket med under mandatperi­oden. Kommunen behöver verkligen bygga ikapp sig där, säger Magnus Ramstrand.

Undersökni­ngen visar att mer än hälften av kommuninvå­narna besöker motionsspå­r minst några gånger per månad för att till exempel springa, åka skidor eller promenera. Även Edsbergspa­rken besöks av en stor andel kommuninvå­nare om än inte lika ofta. Det är klart vanligare att besöka parken några gånger per år.

”Vi vet att hallarna inte räcker till, det är något som vi jobbat mycket med under mandatperi­oden.”

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? JOGGA OCH LÄSA. Det gör de äldre (över 21) Sollentuna­borna på fritiden om de själva får välja.
FOTO: MOSTPHOTOS JOGGA OCH LÄSA. Det gör de äldre (över 21) Sollentuna­borna på fritiden om de själva får välja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden