Mitt i Sollentuna

Snookerhal­l öppnar i Sollentuna

En ny sport har kommit till Sollentuna. Nyligen öppnades en snookerhal­l i Tureberg och grundaren Suleman Kukka Salam hoppas nu få sporten att växa både i kommunen och Stockholm.

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Tanken att öppna en egen hall har funnits flera år hos snookeräls­karen Suleman. När han spelade NM i finska Uleåborg och VM på Malta, i mars, såg han de fina förutsättn­ingarna för sporten utomlands och avundades.

I Stockholm fanns det då bara totalt åtta bord (på söder) efter att Biljardpal­atset på Kungsholme­n nyligen plockat bort sina.

– Om Uleåborg kan ha 16 bord så är det något som är fel här. Jag kände att jag mås- te få sporten att växa och kunna spela snooker med bra förhålland­en även här, berättar grundaren Suleman Kukka Salam.

Fann lokal i Sollentuna

Lösningen fanns i en gammal yogalokal i Tureberg, i samma hus som Crossfit Norrort. Sagt och gjort. Suleman, 27, fick nycklarna i somras och i augusti skedde den officiella öppningsce­remonin. Tre begagnade bord köptes in och kånkades upp.

Hallen går under namnet ”Snooker 247”, vilket är en sifferlek. Dels är det öppen dygnet runt och 147 är den högsta poängen man kan få i snooker.

– Det är som en dröm som blir verklighet att ha ett eget bord och en egen hall. Det känns jättekul att vi fått till det och vi har haft runt 100 unika besökare hittills, gensvaret har varit bra. Att få många stammisar är en av nycklarna.

Det är gratis att bli medlem och man loggar sig in och ut i lokalen. Man betalar för sin speltid när man är klar, antingen direkt eller via sitt konto. Allt sköts obemannat och via ”self service”.

”Därför man håller på”

Suleman fann sporten via sin kusin som 14- åring, blev frälst direkt och deltog i JSM redan året efter. På meritlista­n bland annat två JSM-guld och ett SM-silver från ifjol. Dessutom spel i NM, EM och VM.

Nu vill han dela med sig av sporten han älskar.

Svensk snooker känns på gång och jag vill verkligen få den att växa.

– Svensk snooker känns på gång och jag vill verkligen få den att växa, det är därför man håller på. Vad är det du gillar med sporten?

– Mycket! Speciellt att det är en gentlemann­a-aura. Det är tyst och lugnt och det finns en stor respekt. Aldrig fulspel och fusk. Sedan är det mycket taktik och skicklighe­t som gäller, ingen tur.

Suleman ser två olika framtidssc­enarion med verksamhet­en som drivs som ett aktiebolag, i Sollentuna. Då han har ett rivningsko­ntrakt till 2019 kan han inte planera för långsiktig­t.

– Antingen att den blir öppen för alla och vi får igång en ordentlig juniorverk­samhet och ger således tillbaka. Eller så blir den en renodlad medlemsklu­bb. Jag gör det för sporten då det inte är kommersiel­lt gångbart, det var därför Biljardpal­atset plockade bort sina.

Hoppas få dit tävlingar

Kungsholme­ns biljardklu­bb, som blev av med sin hall, kommer att ha ” Snooker 247” som sin hemmahall.

Suleman hoppas även stå värd för dam-SM 2019 och eventuellt några matcher i NM 2019 i Sollentuna.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? KÄRLEK. Det är kärleken till sporten som driver Suleman att starta en en egen hall.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM KÄRLEK. Det är kärleken till sporten som driver Suleman att starta en en egen hall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden