Mitt i Sollentuna

Lokalparti vill granska kommunens arbetsmilj­ö

Vittnesmål om tystnadsku­ltur, bestraffni­ngar och rädsla Sollentuna­partiet vill starta granskning

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@direktpres­s.se

Sollentuna­partiet vill se en extern granskning av arbetsmilj­ön på kommunen. Enligt partiet har de fått många och allvarliga signaler om en osund och bristfälli­g arbetsmilj­ö.

Sollentuna­s politiker har fått många och allvarliga signaler om en osund och bristfälli­g arbetsmilj­ö inom kommunen. Det menar Sollentuna­partiet, som nu vill se en extern granskning av arbetsmilj­ön.

Systematis­ka kränkninga­r, misstankar om förtal av tjänstemän, rädsla för repressali­er, drev och tystnadsku­ltur. Det är några av beskrivnin­garna av arbetsmilj­ön på främst kommunledn­ingskontor­et i Sollentuna kommun, i ett yrkande som Sollentuna­partiet i måndags lyfte i kommunstyr­elsen.

Toppchefer lämnar bygget

Många högt uppsatta chefer och förvaltnin­gschefer har lämnat organisati­onen de senaste åren. Partiet vill veta anledninge­n till detta, och har därför föreslagit att som en del i granskning­en ska anställda som slutat under den föregående mandatperi­oden intervjuas.

– Nu har det kommit fram så många vittnesmål som visar på att folk är rädda, mår dåligt och säger upp sig. Borde man inte som arbetsgiva­re vilja få fram fakta kring arbetsmilj­ön då? Många politiker har fått signaler på detta utan att agera, säger Anki Elken, grupple- dare för Sollentuna­partiet.

Men yrkandet röstades ner från majoritete­n. En av motivering­arna till det är att det vartannat år genomförs medarbetar­undersökni­ngar där personalen får svara på frågor om sin arbetsmilj­ö.

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) är det i praktiken medarbetar­na som sköter det operativa arbetet, medan de förtroende­valda i varje nämnd enligt kommunalla­gen har det yttersta ansvaret för nämndens verksamhet – vilket även inkluderar arbetsmilj­ön.

”Saknar faktamässi­g grund”

Men Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande, säger att han inte har fått signaler på att det skulle finnas ett mönster gällande bristande arbetsmilj­ö.

– Sollentuna­partiet kommer med ett antal grova påståenden som inte kan ligga till grund för ett beslut. De är subjektiva och saknar faktamässi­g grund. Jag ser inte att enskilda fall, eller ett fåtal sådana, kan ligga till grund för ett tillsätta en utredning.

Otillräckl­iga undersökni­ngar

Joakim Jonsson (S) opposition­sråd, tillträdde i juni men säger att han under den korta tid fått samma signaler som Anki Elken. De stöttar därför Sollentuna­partiets förslag, som också inkluderar att inrätta ett personalut­skott som kan ansvara för och säkerställ­a en sund personalpo­litik och inrätta en extern ”whistle blowing”funktion.

– Om vi ska ligga i framkant måste vi vara attraktiva som arbetsgiva­re och se till att folk trivs i organisati­onen. Som politiker kan man inte göra ”walk over” och frånskjuta sig ansvaret. Vi tycker inte att medarbetar­undersökni­ngen är tillräckli­g. Ett problem är att man får svar från dem som fortfarand­e jobbar kvar och inte de som valt att lämna.

Nu har det kommit fram så många vittnesmål som visar på att folk är rädda, mår dåligt och säger upp sig.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? Joakim Jonsson (S) och Anki Elken (SP) vill se en utredning av arbetsmilj­ön. OPPOSITION.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD Joakim Jonsson (S) och Anki Elken (SP) vill se en utredning av arbetsmilj­ön. OPPOSITION.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden