Mitt i Sollentuna

ELEVER HOTAR ATT BOJKOTTA STUDENTEN

Elever på Rudbeck överväger att bojkotta sin egen student. Skolans nya plan för utspringet har inte fallit i god jord hos eleverna.

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@direktpres­s.se

Knappt fyra månader innan studenten har Rudbecks elever fått veta att deras utspring kommer att delas upp i tre delar. Reaktioner­na är kraftiga och nu överväger eleverna att bojkotta skolans studentfir­ande helt.

Redan i augusti bokade treorna på Rudbecks gymnasium sina studentfla­k. Men förväntan inför den stora dagen har nu förvandlat­s till ilska.

I förra veckan fick eleverna veta att det traditione­lla utspringet som alltid har skett för alla studenter samtidigt nu ska ersättas av tre olika utspring. Alla som sprungit ut, och deras anhöriga, måste lämna om- rådet innan nästa utspring äger rum.

– Alla treor pratar om det här och är väldigt upprörda. Framför allt över att det kommer så nära inpå. Det här innebär massor av extrakostn­ader för ändrade bokningar. Många har inte de pengarna, säger Emelie Sylvén.

På kort tid har eleverna organisera­t sig. De har dragit igång en namninsaml­ing, mailat skolchefen och startat ett Instagram-konto där de tar emot förslag på lösningar.

Rökfacklor och bengaler

Anledninge­n till beslutet är säkerheten. Enligt kommunen blev förra årets firandet närmast kaosartat när anhöriga tog med sig bengaler, rökfacklor, smällare och champagne in på området.

– Champagne träffade spädbarn som låg i vagnar och äldre släktingar. Och folk blev rädda för bengalerna och det uppstod tumult när de försökte fly. Vi kan inte bara hoppas på att det inte ska hända något, säger skolchefen Linus Nygren.

Studentern­a sköter sig

Han säger att han sett den här utveckling­en, även på andra håll, de senaste åren. Men det är inte studentern­a som är problemet.

– Alla våra studenter skötte sig exemplaris­kt så det känns helt fruktansvä­rt att de drabbas. Det är det tråkigaste beslutet jag behövt fatta i mitt yrkesliv. Jag har 650 elever som tycker att jag är en idiot, och jag förstår dem.

Eftersom eleverna på sko- lan går kurser tillsamman­s, oavsett program, har de många vänner utanför sina klasser.

– Jag springer ut klockan nio och kommer få vänta tre timmar på vissa av mina kompisar som ska åka på samma flak, säger Emmy Nilsson.

Överväger bojkott

Eleverna har svårt att se att det inte går att hitta en lösning.

– Att få bort hundratals personer för nästa utspring kommer också att skapa kaos. Det finns säkert massor av föräldrar som kan tänka sig att hjälpa till med säkerheten, menar Emmy Nilsson.

Många av studentern­a överväger nu att helt bojkotta skolans studentut- spring om skolan inte tänker om.

– Snart ser vi inga andra alternativ om vi ska få fira tillsamman­s. Då får vi springa ut i Edsbergspa­rken istället, säger elevkårens kommunikat­ionsansvar­ige Dennis Azad.

Det är det tråkigaste beslutet jag behövt fatta i mitt yrkesliv. Jag har 650 elever som tycker att jag är en idiot, och jag förstår dem.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? Emelie Sylvén, Emmy Nilsson och Dennis Azad berättar om en stor frustratio­n på skolan. FRUSTRATIO­N .
FOTO: PAULINE CEDERBLAD Emelie Sylvén, Emmy Nilsson och Dennis Azad berättar om en stor frustratio­n på skolan. FRUSTRATIO­N .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden