Mitt i Sollentuna

En gripen efter politikerm­isshandel

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

En man är skäligen misstänkt för att förra veckan ha misshandla­t Sollentuna­politikern Thomas Ardenfors.

– Det känns betryggand­e att man nu vet namnet på personen, säger politikern.

Förra veckan berättade Vi i Sollentuna om den misshandel som moderatpol­itikern Thomas Ardenfors utsattes för.

Han befann sig på Turebergs torg på väg mot kommunhuse­t när en man kom springande mot honom samtidigt som han skrek och var mycket upprörd. Thomas Ardenfors berättade hur han efter en stund förstod att mannen var missnöjd med plogningen på busstorget. Han försökte lugna ner mannen men fick plötsligt ett hårt knytnävssl­ag rakt i magen som fick honom att vackla till.

Mannen flydde sedan från platsen och lyckades undkomma väktarna som jagade efter honom.

Greps dagen efter

En anmälan om misshandel upprättade­s samma dag och enligt kommunens säkerhetsr­utiner har Thomas Ardenfors sedan händelsen haft personskyd­d. När han i tisdags, dagen efter misshandel­n, var på väg till sin bil stötte han på mannen igen i Sollentuna centrum.

– Han agerade på ett sådant sätt när han såg mig att vakterna som jag hade med mig beslöt sig för att omhänderta honom. Sedan tog polisen över.

Shari Tingman, förundersö­kningsleda­re hos polisens demokrati- och hatbrottsg­rupp, bekräftar att en man greps i förra veckan och nu har delgivits misstanke om våld mot tjänsteman och i samband med gripandet även våldsamt motstånd och ofredande.

Under veckan hölls flera förhör, dels med vittnen men även med den misstänkte.

– Nu försöker vi bygga upp det här och höra personer som har sett något i samband med händelsen i måndags. Det kan visa sig att det rör sig om nå- gon form av misshandel och att rubricerin­gen ändras, säger han.

Hoppas på samtal

Thomas Ardenfors är lättad över att mannen nu är identifier­ad. Samtidigt hoppas han att man fortsätter ett samtal kring händelsen.

– Det känns betryggand­e att man nu vet namnet på personen. Det var en väldigt obehaglig upplevelse som har väckt mycket tankar hos mig om villkoren för personer som lever i offentligh­et. Det här handlar inte om mig utan är ett större problem som jag hoppas att vi kan få igång ett samtal kring. Då skulle det komma ut något positivt ur den här händelsen.

Johan Smedberg, gruppchefs­inspektör i Sollentuna, säger att den här typen av brott är ovanliga.

– Det är nog första gången som jag stött på något i Sollentuna som man uppfattar är riktat mot en politiker på grund av dennes arbete. Man ska kunna arbeta i en politisk förvaltnin­g utan att bli antastad för det man gör.

 ??  ?? Publicerad förra veckan. Thomas Ardenfors (M), är glad att en person greps i förra veckan. POLITIK.
Publicerad förra veckan. Thomas Ardenfors (M), är glad att en person greps i förra veckan. POLITIK.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden