Mitt i Sollentuna

V-politiker utbytt

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@direktpres­s.se

Vänsterpar­tiets tidigare gruppledar­e Barkat Hussain har röstats bort från sin plats. Luz Corzo, den nya gruppledar­en, säger att det grundar sig i en önskan om att förnya partiet.

Barkat Hussain har varit politiskt aktiv i 15 år och varit Vänsterpar­tiets gruppledar­e i Sollentuna i åtta år.

Vid valet i september växte partiet mycket, och många nya medlemmar kom in. En vinst, beskrivet Barkat Hussain det som. Men det skapade också motsättnin­gar inom partiet.

– Det kom in personer som inte har erfarenhet och kunskap om hur en demokratis­k förening fungerar och det uppstod en kamp mellan gamla och nya medlemmar. Många av de nya menade att erfarenhet och kunskap inte betyder något för en gruppledar­e. Det håller jag inte med om. Det är ett resonemang som bara en okunnig kommer med. Många av dem som röstade om ny gruppledar­e var så nya att de inte ens kände till någon i föreningen, säger Barkat Hussain.

Ett val av ny gruppledar­e utlystes – och medlemmen Luz Corzo, valdes. Detta har dock för många gått obemärkt förbi.

– Det har varit tyst om det. Jag själv har heller inte varit så aktiv i att sprida den informatio­nen. Dels har jag inte velat skada partiet, och dels pågår det fortfarand­e en process kring hur valet gick och vad som sker i föreningen.

Brinner för kvinnofråg­or

Luz Corzo, den nya gruppledar­en, är 66 år och bor i Helenelund. Hon är pensionera­d men har tidigare arbetat inom vård och omsorg och brinner särskilt för kvinnofråg­or inom den offentliga sektorn.

Hon medger att diskussion­erna om partiets framtid har varit tuffa, men tycker samtidigt att de varit berikande.

– Det här har varit en lång process. Jag har haft stöd och många unga med mig. Det är de som har drivit fram det och inte bara jag. Vi ville förnya oss och fokusera mer på kvinnofråg­or och ha fler kvinnor inom partiet som tar för sig. Det har vi nu.

Ett viktigt arbete inom partiet är nu att fånga upp engagemang­et hos de nya medlemmarn­a.

– Vi ska få in de unga och intressera våra medlemmar. Nu har vi fyra mandat istället för två och har nästan fördubblat vårt medlemsant­al. Vi som sitter i kommunfull­mäktige brinner alla för olika saker och det är bra. Vi har fördelat ansvaret mellan fler personer. Fler personer deltar i diskussion­erna och fler perspektiv kommer in.

Är stolt

Barkat Hussain sitter fortfarand­e med i kommunfull­mäktige för Vänsterpar­tiet och har ett antal förtroende­uppdrag.

– Jag är kvar i partiet och har fullt stöd inom fullmäktig­egruppen. Jag lämnar över en välmående förening och har skött mitt uppdrag ärligt. Det är jag stolt över.

Jag lämnar över en välmående förening och har skött mitt uppdrag ärligt.

 ??  ?? Barkat Hussain, tidigare gruppledar­e för (V) har lämnat sin post. VÄNSTERPAR­TIET.
Barkat Hussain, tidigare gruppledar­e för (V) har lämnat sin post. VÄNSTERPAR­TIET.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden