Mitt i Sollentuna

Nu får kommunen betala för sent bygglov

- Louise Bornhall Pauline Cederblad

Ger inte kommunen bygglov i tid? Då får de betala för det, enligt en lagförändr­ing som började gälla vid årsskiftet. Om det dröjer tillräckli­gt lång tid kan det bli gratis för den som sökt bygglov.

Att få bygglov kostar pengar för den som vill bygga – men om kommunen dröjer med bygglovet längre än vad som är okej enligt lagen, är det numera kommunen som får stå för en del av kostnaden.

Lagförändr­ingen började gälla den 1 januari, och avgiften för den som sökt bygglov ska reduceras med en femtedel per vecka. Om det drar över fem veckor blir det gratis.

Det innebär alltså att kommunen förlorar pengar om de inte ger besked i tid. Det är första gången som kommuner kan få ekonomiska sanktioner till följd av långsamma bygglov, uppger P4 Stockholm.

Vanligtvis har den sökande rätt att få besked från kommunen inom tio veckor från det att bygglovsan­sökan kommit in. Enligt Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden, hinner man det i runt 97 procent av fallen i Sollentuna.

– Från dess att vi fått in kompletta handlingar så ligger vi på 17 dagar i snitt innan besked. Det är väsentligt bättre än för ett och ett halvt år sedan. När det tar längre tid är det ofta större projekt eller några legala bekymmer som gör att det drar ut på tiden.

Han välkomnar den nya lagstiftni­ngen.

– Den har tillkommit för att vi ska sköta oss och det tycker jag är bra. När privatpers­oner eller företag har ansökt om bygglov vill de ju sätta igång.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Om kommunen inte ger bygglovssv­ar inom den bestämda tiden får de betala en del av bygglovet som straff, enligt en ny lag. AVGIFT.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Om kommunen inte ger bygglovssv­ar inom den bestämda tiden får de betala en del av bygglovet som straff, enligt en ny lag. AVGIFT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden