Mitt i Sollentuna

Birgit satt instängd i veckor efter snöfall

- Pauline Cederblad

Det ovanligt kraftiga snöfallet i januari ställde till det för många. Birgit Pettersson som sitter i rullstol kunde inte ta sig ut ur lägenheten på över två veckor. Birgit Pettersson, 78, bor tillsamman­s med sin man Lars Pettersson, 84, i det relativt nybyggda lägenhetso­mrådet i Edsviken sedan fyra år tillbaka.

I samband med det kraftiga snöfallet i början av månaden upptäckte de en oväntat brist i planeringe­n av området: trottoaren utanför deras hus är för smal för att kommunens snöröjare ska kunna ploga. Det var svaret deras son fick när han kontaktade kommunen för att uppmärksam­ma dem på att hans mamma inte kunde ta sig ut ur lägenheten med sin rullstol.

– När det är en bit snö kan man fortfarand­e gå, men det går inte ta sig fram med rullstol. Birgit har inte kunnat göra något alls, säger Lars Pettersson.

Snövallarn­a som plogades upp gjorde det ännu svårare. På den ena sidan finns en gång- och cykelväg där en mindre plogbil plogade upp en vall ut mot Hedvigsdal­svägen. Från det andra hållet, plogade större fordon och gjorde vallen ännu högre. Färdtjänst­bilen kunde parkera utanför vallen – men Birgit kunde inte ta sig till andra sidan av den.

Istället blev hon tvungen att avboka alla sina aktivitete­r, som sången och vattengymn­astiken.

– För mig är det väldigt värdefullt att kunna vara aktiv, och särskilt gymnastike­n så att jag kan hålla mig i form. Jag har aldrig varit tafatt av mig, men när det gäller det här så behöver jag hjälp. Vill ha städdag En lösning på problemet vore att införa en städdag då bilarna inte får parkera utanför, tycker Birgit. Då skulle man kunna undvika att skapa så höga vallar som de som stängde in henne.

– En plogbil måste komma fram för att göra sitt jobb. Jag kan förstå att det är svårt att hinna med men den som är sist borde se till att det åtminstone finns en liten öppning.

Lars Junell, driftledar­e på Sollentuna kommun, känner väl till problemen på Hedvigsdal­svägen.

– Trottoaren är ungefär 2 meter bred och då blir det väldigt svårt att ploga med små maskiner som krävs där. Vi brukar vilja ha mellan två och en halv till tre meter för att kunna ploga med bra resultat. På små trottoarer får man använda små maskiner och med de kan vi inte trycka undan snön på samma sätt. Problemet här blir också att det inte finns någon städdag som ger oss tillfälle att ploga rent och lasta bort snön.

Men man tittar på en lösning, säger han.

– Förhoppnin­gsvis är det på gång med en städdag. Det är beklagligt att det är såhär och vi har försökt underlätta så mycket vi kan för de boende. Men det var inte det lättaste när det kom så mycket snö samtidigt.

När det är en bit snö kan man fortfarand­e gå, men det går inte ta sig fram med rullstol.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? Birgit Pettersson kunde inte ta sig ut med sin rullstol från lägenheten på över två veckor. FAST.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD Birgit Pettersson kunde inte ta sig ut med sin rullstol från lägenheten på över två veckor. FAST.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden