Mitt i Sollentuna

Flera vittnar om dålig arbetsmilj­ö

VITTNESMÅL: Personal lyfter fram problem på kommunledn­ingskontor­et

- 070-78 78 707 pauline.cederblad@direktpres­s.se

Förslaget o mattutreda arbetsmilj­ön på kommunledn­ingskontor­et röstades ner under K F. Nu träder flera tidigare anställda och befintlig personal fram med sina upplevelse­r om arbetsmilj­ön.

Befintliga och tidigare anställda på kommunledn­ingskontor­et beskriver en dysfunktio­nell organisati­on där medarbetar­e är rädda och riskerar utsättas för drev som ofta resulterar i att de säger upp sig eller sjukskrivs.

Säkerhetsc­hefen, IT-chefen, informatio­nschefen och förvaltnin­gschefer på barnoch utbildning­skontoret, vård- och omsorgskon­toret och överförmyn­darnämnden. Det är några av alla de chefer inom Sollentuna kommun som lämnat sina poster den senaste mandatperi­oden.

Anledninga­rna till att de lämnat sina tjänster varierar. Men Vi i Sollentuna har haft kontakt med ett femtontal befintliga och tidigare chefer och tjänstemän som vittnat om arbetsmilj­ön. Alla beskriver samma problemati­k: en organisati­on som på särskilt kommunledn­ingsnivå genomsyras av rädsla, tystnadsku­ltur och där flera personer har utsatts för drev och misstänkta förtal.

– Under min relativt korta tid på kommunen upplevde jag och bevittnade systematis­ka kränkninga­r redan från första veckan, skriver en tidigare anställd i ett mail till tidningen.

Nej till oberoende utredning

I det senaste numret av Vi i Sollentuna berättade vi om det yrkande Sollentuna­partiet lämnat in tillkommun­styrelsen där de bland annat föreslog en oberoende granskning av arbetsmilj­ön på kommun ledningsko­ntoret. Yrkande tröstades ner, och nu kommer opposition­en lämna in i en motion till kommunfull­mäktige i samma ämne.

Anki Elken, partiets gruppledar­e, menar att flera politiker under en längre tid fått tydliga signaler på att det finns brister i arbetsmilj­ön. Påståendet tillbakavi­sades dock av Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande, som hävdar att det rör sig om ett eller ett fåtal fall och att det därför inte finns anledning att göra en utredning.

Uttalandet väckte starka reaktioner.

– Jag vill med det här mailet bekräfta de problem som lyfts fram. Allt är sant och har pågått under många år. Det rör inte någon eller några enskilda individer, fortsätter den tidigare anställda sitt mail.

En nuvarande anställd på kommunen beskriver att problemen funnits under flera års tid – och har också sett många lämna organisati­onen frivilligt av den anledninge­n.

– Det finns en systematik i att börja beskylla enskilda personer för alla möjliga saker. De som drabbas får sina självförtr­oenden mer eller mindre förstörda och det utan att det egentligen finns någon vettig grund för det. Sedan går de in i väggen eller säger upp sig.

Några namn återkommer i samtalen om arbetsmilj­öproblemen på kommunledn­ings kontoret, varav en personpeka­s utav alla vittnen tidningen haft kontakt med som ett särskilt stort arbetsmilj­öproblem.

– Jag förstod på en gång att chefen hade rykte om sig att vara farlig. Hen kunde reagera med vredesutbr­ott på möten och skrek på personalen, berättar en man som tidigare jobbat på kommunen.

– Hen kan visa upprördhet till den grad att hen nästan tuggar fradga. Folk är rädda, berättar en kvinna som fortfarand­e jobbar på kommunen.

Oroväckand­e låga betyg

Vi i Sollentuna har tagit del av en medarbetar­undersökni­ng om chefen i fråga. Trots att många beskriver att de varit rädda för att svara helt ärligt, får chefen oroväckand­e låga betyg. Detta var två år sedan.

I fyra av fem utveckling­sområden, som bland annat handlar om chefens förmåga till att uppmuntra och agera förebild, får chefen mycket lågt resultat. I det femte området ser det något bättre ut: där hamnar hen precis under genomsnitt­et.

– Man har i flera år vetat om den här chefen och fått varningssi­gnaler. Det har alla på tjänsteman­nanivå och politiken känt till, säger en annan tidigare anställd.

Pauline Cederblad

Hen kan visa upprördhet till den grad att han nästan tuggar fradga. SÄG VAD DU TYCKER! www.viisollent­una.se

 ?? Turebergsh­uset i Sollentuna. FOTO: PAULINE CEDERBLAD ??
Turebergsh­uset i Sollentuna. FOTO: PAULINE CEDERBLAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden