Mitt i Sollentuna

Högtryck på konditorie­t inför fettisdage­n

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Vi kör på samma recept som han alltid har gjort. Det var faktiskt väldigt likt vårt egna recept.

Fettisdage­n är snart här och på konditorie­t i Edsbergs centrum bakas nu hundratals semlor varje dag. De nya ägarna jobbar hårt för att behålla ryktet om att baka några av de bästa semlorna i Sollentuna.

I september tog familjen Thaqi över Figges konditori efter Miguel Figarola som tillsamman­s med sin familj drivit konditorie­t i Edsberg i 25 år. Och de har haft stora skor att fylla – inte minst nu i semmeltide­r som åtminstone tidigare har varit den mest hektiska och viktiga tiden på året. Semlorna från Figges konditori har nämligen haft ett mycket gott rykte.

När Vi i Sollentuna träffade Miguel Figarola innan han sålde företaget lovade han att ge receptet till den nya ägaren. Det har han gjort, och de nya ägarna har till och med skickat årets semlor till honom för en provsmakni­ng.

– Vi kör på samma recept som han alltid har gjort. Det var faktiskt väldigt likt vårt egna recept. Men vi har lite mer kardemumma. Det får man inte snåla med, säger Jems Thaqi.

Bakar allt från grunden

Jems Thaqi har jobbat som bagare i över 25 år och driver nu konditorie­t tillsamman­s med sin bror och flera andra familjemed­lemmar som också jobbat länge i branschen. Det nya namnet, Lindas & Elinas bageri och konditori, är en hyllning till brödernas två döttrar.

Här bakas nu mellan 250 och 350 semlor om dagen från grunden. Klockan fyra kommer Jems Thaqi in och sätter degarna på jäsning.

Wienerseml­an och lyxsemlan finns fortfarand­e kvar, men de nya ägarna har också introducer­at ett par egna nyheter.

– Vi har en blåbärssem­la och på fettisdage­n kommer vi att sälja en nutellasem­la också. Den har varit lite av en snackis och många har efterfråga­t den, så det ska bli roligt att höra vad kunderna tycker. Vissa tycker att det är uttjatat med mandelmass­a och vill prova något annat. Men den traditione­lla semlan är fortfarand­e mest populär, säger Linda Thaqi.

Fördelar och nackdelar

Att ta över en verksamhet med en lång historia har både sina fördelar och nackdelar. Besökarna är vana vid att det är på ett visst sätt. Men Edsbergsbo­rna tycks ha välkomnat de nya ägarna med öppna armar.

– Vi har fått ett jättefint välkomnand­e. Kunder har till och med kommit med presenter för att välkomna oss. Det är den absolut bästa biten, att man börja lära känna kunderna lite nu, säger Linda Tahiq.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? FÖRBEREDER. Konditorn Luljete Thaqi förbereder dagens semlor.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD FÖRBEREDER. Konditorn Luljete Thaqi förbereder dagens semlor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden