Mitt i Sollentuna

ÅRETS FÖRSTA KALV ÄR HÄR

Nu är det babyboom på Bögs gård. Förra veckan såg vårens första kalvar dagens ljus.

- Pauline Cederblad 070-78 78 707 pauline.cederblad@direktpres­s.se

Vårens första kavlar har fötts på Bögs gård. För bonden Anders Ström innebär det en intensiv tid utan särskilt många timmars sammanhäng­ande sömn per natt.

Fem små kalvar ligger i det tjocka täcket halm och njuter av vårsolen intill sina mammor. Den första föddes i torsdags. En annan är bara en timme gammal och fortfarand­e lite blöt i pälsen.

Det här är början på en intensiv period på Bögs gård fram tills de totalt 45 förväntade kalvarna är födda. Övervaknin­gskameror sitter utplacerad­e och flera anställda hjälps åt för att hålla uppsikt över kalvningar­na.

Anders Ström som driver Bögs gård provade ett år att övervaka kalvningar­na på egen hand. Det gör han inte om.

– Jag var här varannan timme dygnet runt i flera veckor. Jag var inte mycket människa efter det, säger han och skrattar. Nu är vi flera som byts av. Men när jag vaknade kvart över tolv inatt och såg på kameran att det var en kalvning på gång så kunde jag inte hålla mig borta och åkte till korna på en gång.

Lång erfarenhet

Vid det här laget har Anders varit med vid över 1 000 kalvningar. Han har gjort mun mot mun-metoden med en tratt på en kalv som höll på att dö och en annan gång fått ta hjälp av en förbipasse­rande farbror som fick hjälpa Anders att dra ut en kalv som fastnat halv- vägs på väg ut och höll på att kvävas.

Men oftast går det bra och han behöver inte hjälpa till särskilt mycket. En anledning till det är att de kvigor som inte har fött någon kalv tidigare betäcks av tjurar som är mjölkkor. De är nättare i kroppen och kalvarna blir mindre – vilket underlätta­r för kvigan den första gången.

Kan snabbt gå snett

Men när något går snett handlar det om minuter. Som härom dagen, när benen låg fel på en kalv som skulle födas. Frambenen på kalvarna ska komma ut först, men den kalven hade det ena benet vinklat bakåt och satt fast.

– Jag var tvungen att gå in med handen och dra fram kalvens andra ben väldigt försiktigt. Man måste agera väldigt snabbt i sådana lägen – det handlar om liv och död. Och jag bryr mig så mycket om de här djuren. De är nästan som mina husdjur.

De djur som ska slaktas kommer att bli det om ungefär två år.

– Det viktigaste för mig är att de får ha det så bra som möjligt under sin livstid. Korna med kalvar har 300 hektar mark som de får ströva runt fritt på under åtta månader av året. De betar i naturmark och är förutom det uppvuxna på vårt egna foder som gör att de släpper ut mindre metangaser.

Den 11 maj planerar Bögs gård för det årliga kosläppet när djuren ska släppas ut på sommarbete.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? BONDE. Kalvningst­iden är en intensiv period på gården för Anders Ström och hans anställda.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD BONDE. Kalvningst­iden är en intensiv period på gården för Anders Ström och hans anställda.
 ??  ?? LILLMU. Nu har korna på Bögs gård börjat kalva.
LILLMU. Nu har korna på Bögs gård börjat kalva.
 ??  ?? NYFÖDD. Den här kalven är ungefär en timme gammal och både diar och skuttar runt.
NYFÖDD. Den här kalven är ungefär en timme gammal och både diar och skuttar runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden