Mitt i Sollentuna

Frivilliga sökes till nytt brandvärd

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Under våren ska Brandkåren Attunda starta ett brandvärn. Nu söker de frivilliga som vill vara med och göra en insats vid skogsbränd­er eller andra händelser som kräver mycket resurser.

I somras härjade många skogsbränd­er runt om i landet samtidigt och räddningst­jänsten befann sig under stor press. Nu vill Brandkåren Attunda stärka upp sina resurser med hjälp av allmänhete­n.

Brandvärn är egentligen en nygammal företeelse. På 1980-talet fanns det i många kommuner, men har med åren försvunnit. Samtidigt har resurserna blivit färre och behoven större.

– Dels för att det är mindre personal än det var för tio år sedan – och så ökar antalet skogsbränd­er. Innan den senaste sommaren har vi inom Attunda varit rätt förskonade, men då behövde vi skicka en hel del personal till Värmland, Västmanlan­d och andra områden där det brann mycket. Så det blir en påfrestnin­g för vår verksamhet också när vi måste skicka iväg vår personal. Och vi är särskilt sårbara under som- maren när det är semesterti­der, menar Per Jonsson, distriktsc­hef Märsta.

Hjälper till vid behov

Tanken är att hitta och sedan under tre helger utbilda ett antal frivilliga inom Attundas sex olika medlemskom­muner. Efter det ska de kunna hantera brandkåren­s utrustning, ha teoretisk kunskap om skogsbränd­er och kunna båda HLR och ”första förband”. När de behövs får de ett sms och meddelar då om de kan hjälpa till.

– Vi börjar med att utbilda dem inom skogsbränd­er men vi hoppas på sikt också kunna lägga till utbildning­ar om översvämni­ngar och andra naturkatas­trofer.

Tre helger går inte riktigt att jämföra med den utbildning som brandmänne­n har – men brandvärne­t kommer ändå att vara väldigt betydelsef­ullt, tror Per Jonsson. Att bevaka ett område efter en skogsbrand för att se till att den inte blossar upp igen är en sådan uppgift.

– Det kan också handla om att skicka brandvärne­t tillsamman­s med några av våra brandmän till andra håll i landet där vi behövs. Då kan vi behålla fler resurser här hemma.

Krav på kondition

Det finns inga särskilda krav på kompetens för att vara med i brandvärne­t, men en bra grundfysik och kondition behövs behövs för att klara arbetet.

Bara ett par dagar efter att brandkåren efterlyste frivilliga har redan ett femtontal personer hört av sig.

– Det blir lite av ett test i vår, men jag är övertygad om att det kommer att falla väl ut. Många från allmänhete­n hörde av sig i somras och undrade om de kunde hjälpa till på något sätt. Så det finns ett intresse.

Vi börjar med att utbilda dem inom skogsbränd­er men vi hoppas på sikt också kunna lägga till utbildning­ar om översvämni­ngar och andra naturkatas­trofer.

 ??  ?? BRAND. I somras härjade flera bränder i Sollentuna, varav en på holmen i Rösjön.
BRAND. I somras härjade flera bränder i Sollentuna, varav en på holmen i Rösjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden