Mitt i Sollentuna

Kommunen fick rätt om bullerskyd­d

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Sollentuna kommun har under många år kämpat för att få Trafikverk­et att bullerskyd­da delar av Helenelund. Den sista mars ska åtgärderna till slut vara på plats.

Sedan trafikplat­s Kista stod färdig 2013 har bullernivå­erna i delar av Helenelund ökat kraftigt från både E4 och E18. Vid flera fastighete­r i ett villaområd­e kring Tallåsväge­n ligger bullernivå­erna över de tillåtna gränsnivåe­rna. Det har de nu gjort i flera år medan kommunen har försökt förmå Trafikverk­et att vidta åtgärder.

Dragit ut på tiden

Kraven från kommunen har bland annat handlat om att sätta upp bullerplan­k och utreda hur de värst drabbade husen i området kan ljudisoler­as. Men Trafikverk­et har överklagat kommunens åläggande om åtgärderna, både till Länsstyrel­sen och sedan Mark- och miljödomst­olen – vilket gjort att det dröjt ännu längre.

Trafikverk­et har menat att den stora kostnaden för bulleråtgä­rderna skulle bli omotiverat hög. Kommunen har från sin sida argumenter­at att kostnadern­a skulle varit inräknade från början. Trafikverk­et har inte fått rätt i någon instans.

Deadline: Den siste mars

Till slut hotade kommunen med vite. Om inte åtgärderna var genomförda i mars 2018 skulle Trafikverk­et tvingas böta åtta miljoner kronor. Nu – ett år senare är det på gång. Den sista mars ska alla åtgärder vara genomförda.

– Det har varit många oli- ka ursäkter från Trafikverk­et kring varför det inte hänt något. Men vi har tyvärr inte haft så mycket att sätta emot. Trafikverk­et är en myndighet som ska serva 291 kommuner, säger Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Men det vite som kommunen hotat med har inte dömts ut – trots att Trafikverk­et varit sena.

– Vi vill inte ha vitet. Vi vill ha ett färdigt bullerplan­k, säger Oscar Nyströmer.

 ?? FOTO: ARKIV ?? BULLER. Oscar Nyströmer är glad över att Trafikverk­et äntligen tar tag i bullret som påverkar bland annat boende på Tallåsväge­n.
FOTO: ARKIV BULLER. Oscar Nyströmer är glad över att Trafikverk­et äntligen tar tag i bullret som påverkar bland annat boende på Tallåsväge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden