Mitt i Sollentuna

Vissa rutiner är till för att brytas

- FRIDA BROOKE

För att få nyhetsarbe­tet att rulla på så smidigt som möjligt på en redaktion behövs vissa rutiner. Dels för att lättare jobba fram nyheter, dels för att kunna rapportera snabbt och informativ­t om en händelse. Exempelvis har vi här på redaktione­n som rutin att kolla av ärendelist­orna inför nämndmöten och fullmäktig­e inför månadsmöte­na. Det finns också rutiner som utgår från tid på året och kalendern. Till exempel när vintern kommer och temperatur­en legat under nollan någon vecka gör vi en koll på isläget för naturisarn­a i våra bevaknings­områden. När årets fettisdag börjar närma sig har vi som rutin att stämma av med lokala konditorie­r för att ha koll på hur det ser ut med årets semmeltren­der.

Sedan finns det rutiner för hur vi bevakar så kallade händelseny­heter som exempelvis en brand. Med fyra bränder i våra bevaknings­områden på mindre än en månad har denna rutin börjat sätta sig. Tidiga samtal för att kunna få till en snabb rapporteri­ng. Fixa bild, ring först till den här personen, sedan till den här. Få ut det viktigaste och följ upp senare.

Rutinerna behövs för att att kunna ha kontroll över ett ständigt löpande nyhetsarbe­te. Men i ärligheten­s namn är den senare en rutin jag helst hade velat slippa. För oavsett hur rutinerad man blir i den här yrkesrolle­n, finns det ingen rutin för hur man får bort den där klumpen man får i magen när man ska skriva om händelser där människors liv har gått i spillror.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden