Mitt i Sollentuna

AV NORRORTS NYA LANDMÄRKE

Vi i Sollentuna har bestigit den enorma grushög – bestående av sprängsten från arbetet med Förbifart Stockholm – som lokalt fått namnet ”Mount Väsby”.

- Jonny Andersson

Mig veterligen har ingen klagat på att de fått sämre mobiltäckn­ing.

”Berget” väger två miljoner ton och är drygt 50 meter högt. Men nu har årets snackis nått sin kulmen – ”Mount Väsby” blir inte högre utan ska successivt försvinna som landmärke i hela norrorts skyline.

Trots full säkerhetsm­undering är det på skakiga ben de tre fyra sista höjdmetern­a tas till fots.

Joachim Jansson, områdesans­varig på NCC:s Division stone materials-anläggning – på gränsen mellan Sollentuna och Upplands Väsby – går först och väljer det han tycker ser ut att vara lämpligast­e vägen upp.

Flera stenblock vilar otryggt mot varandra och det är en viss strapats innan toppen nås. Vinden känns och hörs. Härifrån är Väsjöbacke­ns en vit fläck i horisonten, Kistas fyra skrapor är tunna streck, bilarna längs Rotebroled­en pyttesmå och Norrviken tar sats i riktning in mot huvudstade­n. Ett plan på inflygning mot Arlanda känns ovanligt nära.

Möjligen är det en synvilla, känslan är hur som helst att toppen av den enorma grushögen – bestående av sprängsten från arbetet med Förbifart Stockholm – som lokalt fått namnet ”Mount Väsby” är i jämnhöjd med Scandic Infra City som mäter 80 meter.

Joachim Jansson betvivlar att ”Mount Väsby” är 80–100 meter högt, utan håller igen rejält och säger ”40–45 meter”, trots visst mothugg av presschefe­n, Tove Stål. Även hon har känslan av att det är längre ner till marknivå.

Högre än uppskattat

Han baserar sin uppskattni­ng på att han vet att betongfabr­iken nedanför är 28 meter hög, men lovar att återkomma med exakt höjd.

”Mount Väsby” är till 90 procent resultatet av arbetet med Förbifart Stockholm. Vid årsskiftet 2016/17 var det plan mark och sedan dess har tusentals och åter tusentals lass skapat ” berget”.

Men nu är det stopp. Exakta måttet är enligt senaste mätningen 55 meter och högre blir inte ”Mount Väsby”.

– För att komma högre behövs en bredare bas, det är inte aktuellt. Syftet har inte varit att bygga högt.

Blivit en snackis

Höjden har likväl blivit en snackis, bland annat på sociala medier. Många har undrat, inte minst kring jul- och nyårshelge­rna då ”berget” på allvar fick en mer synlig topp.

– Piken var väl i maj-juni och augusti, men visst, på slutet tillkom höjden.

Men högre blir alltså inte ”Mount Väsby”, istället långsmal, enligt Tove Stål. Materialet krossas för fullt och stenbumlin­garna blir allt från naturgrus, makadam till stenmjöl.

– Klagomål förekommer kring verksamhet av den här typen och framförall­t är det trafiken som folk kan uppleva som störande. Mig veterligen har ingen klagat på att de fått sämre mobiltäckn­ing, sämre tv-mottagning eller liknande, säger Joachim Jansson.

En rodelbana kanske

2026 kan OS avgöras i Stockholm.

Är det möjligt att skapa en rodelbana av ” Mount Väsby”?

– Ni är faktiskt inte de första som frågar om OS och den här platsen. Märkligt nog.

– Nej, det blir ingen rodelbana här, tillägger Joachim Jansson och skrattar.

Mer sannolikt är att ”Mount Väsby” återgått till att bli Förbifart Stockholm, men i annan form.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? AVERS ROCK. Är det Uluru, eller Ayers Rock som den australien­siska berget även kallas, som ”Mount Väsby” påminner om?
FOTO: JONNY ANDERSSON AVERS ROCK. Är det Uluru, eller Ayers Rock som den australien­siska berget även kallas, som ”Mount Väsby” påminner om?
 ?? FOTO: SANNA TUURALA ?? TOPPEN. Joachim Jansson och Tove Stål på toppen av berget som alla pratar om.
FOTO: SANNA TUURALA TOPPEN. Joachim Jansson och Tove Stål på toppen av berget som alla pratar om.
 ?? FOTO: SANNA TUURALA ?? VY. Utsikten från toppen av Mount Väsby.
FOTO: SANNA TUURALA VY. Utsikten från toppen av Mount Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden