Mitt i Sollentuna

Mansjouren i Sollentuna startar ett riksförbun­d

Akillesjou­ren i Sollentuna startar ett riksförbun­d i arbetet med män som utsätts för våld i nära relationer.

- Anton Kyhlbäck

Män utsätts också för våld i hemmet. Det vill Akillesjou­ren uppmärksam­ma genom att starta ett nytt riksförbun­d i Sollentuna för mansjourer i Sverige. För fem år sedan startades den första Akillesjou­ren, som erbjuder ett samtalsstö­d till män som utsätts för våld i hemmet, i Sollentuna.

Idag finns de tolv Akillesjou­rer i landet.

Sören Sanz, tidigare vårdchef vid Södersjukh­uset, har nu valts till ordförande.

– Det här handlar om att bli mer tillgängli­ga runtom i Sverige och att vi på ett lättare sätt ska kunna starta fler jourer där det behövs, säger han.

Anna-Karin Sundén, valberedar­e för Akillesjou­ren och brottsföre­byggare på Sollentuna kommun, säger att stödet till föreningen har kommit från många håll – inte minst enskilda personer som engagerar sig ideellt.

– Det har varit otroligt spännande, säger hon.

– Vi vill också ge en stor eloge till kvinnojour­erna som har stöttat och hjälpt till. De har kunnat svara på frågor som vi har, tillägger hon.

Samtalsstö­d

Akillesjou­rerna arbetar framförall­t med samtalsstö­d. Frivilliga hjälper till med rådgivning och stöd för män som utsätts för hot och våld i hemmet. Anna-Karin Sundén berättar att män som själva har utsatts framförall­t engagerar sig.

– Vi tackar i första hand ja till volontärhj­älp från män. Det är för att de kan associera med vad det handlar om, säger hon till Vi i Sollentuna.

Riksförbun­det blir ett stöd till de lokala jourerna – och en plattform för att uppmärksam­ma hat och våld mot män. Förbundets ordförande, Sören Sanz, säger att det är en viktig del.

– Ingen person ska behöva utsättas för våld. Det här kostar människoli­v, att vi inte pratar om det tillräckli­gt, under förra året hade vi fyra män som tog sitt liv, som vi känner till. Vi måste bryta tystnaden, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Riksförbun­det ska arbeta med att uppmärksam­ma våld mot män - ”Vi måste bryta tystnaden” säger förbundsor­dförande, Sören Sanz. FÖRBUND.
FOTO: MOSTPHOTOS Riksförbun­det ska arbeta med att uppmärksam­ma våld mot män - ”Vi måste bryta tystnaden” säger förbundsor­dförande, Sören Sanz. FÖRBUND.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden