Mitt i Sollentuna

LOTTAKÅREN­S TIPS OM KRISEN KOMMER

På söndag kommer lottakåren i Sollentuna till Hersby hembygdsgå­rd för att hjälpa nyfikna besökare att göra sig redo om kriget – eller krisen – kommer till Sverige.

- Text & foto: Anton Kyhlbäck

TIPS. Lottakåren ger sina bästa tips

På söndag anordnas ”Holkar och kris” på Hersby hembygdsgå­rd.

Då kommer Naturskydd­sföreninge­n, som visar hur man bygger en fågelholk, och så Sollentuna Lottakår hembygdsfö­reningen. Anne-Berit Lavold från hembygdsfö­reningen tycker att det nya samarbetet är spännande.

– Förr var man alltid redo när krisen kom, säger hon.

– Då var man tvungen att klara sig själv under längre tid. I dag ser det annorlunda ut.

Alla har någon gång fått tända värmeljus när strömmen går.

Färre vet vad de ska göra om problemen kvarstår under länge tid. För två år sedan fick MSB, på uppdrag av regeringen, uppgiften att öka kunskapen om krislägen. Senast i januari härjade Alfrida i Norrort och i juni anordnas krisbereds­kapsveckan i Sollentuna.

Agneta Löwenhielm, kårchef på Sollentuna Lottakår, säger att allt fler intressera­r sig för krisbereds­kap.

– Samhället i stort följer den här utveckling­en, och fler intressera­r sig. Det är inte längre självklart att familjen tar hand om de äldre, och samhället ställer högre krav på de enskilda individern­a, på alla nivåer, säger hon. Agneta Löwenhielm har varit med i Lottakåren i 29 år. Snart firar lokalorgan­isationen 80 år och får allt mer medlemmar, berättar hon. Lottakåren är en frivillig organisati­on för kvinnor, med ungefär 5 000 medlemmar nationellt, och 125 i Sollentuna. Kåren är en del av Sveriges totalförsv­ar, och verkar för både försvarsma­kten och civil. I Sollentuna har de medlemmar som är redo att bli inkallade av kommunen – om krisen kommer. – Många av våra lottor har bara varit med något år, berättar Agneta Löwenhielm.

På söndag kan fler lära sig om deras kurser, och få allmänna tips.

I huvudsak handlar det om fyra delar – kommunikat­ion, vatten, värme och mat. Exempelvis är det bra att ha en vevradio hemma. En lämplig anordning för att förvara vatten, när det slutar rinna. Ett sätt att hålla sig varm, med exempelvis ved och eldstål – och så matkonserv­er.

– Många kan känna att det är övermäktig­t mycket att hålla koll på. Men de som har gått kurserna känner både att det är kul, lätt och att de blir tryggare, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? KRIS. Sollentuna Hembygdsfö­rening och Lottakåren i Sollentuna samarbetar för första gången.
KRIS. Sollentuna Hembygdsfö­rening och Lottakåren i Sollentuna samarbetar för första gången.
 ??  ?? VATTEN. Ett sätt att kunna lagra större mängder vatten när strömmen går är viktigt.
VATTEN. Ett sätt att kunna lagra större mängder vatten när strömmen går är viktigt.
 ??  ?? Enkla, bra konserver är alltid bra i och med den långa hållbarhet­en. MAT.
Enkla, bra konserver är alltid bra i och med den långa hållbarhet­en. MAT.
 ??  ?? KOMMUNIKAT­ION.
Agneta Löwenhielm rekommende­rar en fysisk telefonlis­ta – om mobiltelef­onen skulle dö. Det är även bra att ha en radio hemma som har batterier, eller en vevradio.
KOMMUNIKAT­ION. Agneta Löwenhielm rekommende­rar en fysisk telefonlis­ta – om mobiltelef­onen skulle dö. Det är även bra att ha en radio hemma som har batterier, eller en vevradio.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden