Mitt i Sollentuna

Oro när bostäder ska säljas

PRIVAT. Grannarna på Malmvägen vill inte att privata hyresvärda­r tar över

-

Ett grannskap på Malmvägen i Sollentuna har tagit strid för sina hem.

På tisdagen träffades ett 60- tal hyresgäste­r under BRF Malmparken­s informatio­nsmöte i en källarloka­l på Malmvägen. I samband med försäljnin­gen av Sollentuna­hems hyresrätte­r fick hyresgäste­rna en förfrågan om att ombilda sina hyresrätte­r, alltså ett hembud.

Men den dåvarande bostadsrät­tsförening­ens styrelse besvarade förfrågan till fel instans, och en styrelsele­damot gick bort på grund av sjukdom. Nuvarande styrelse överklagar nu överlåtels­en av lagfarten av de två fastighete­rna, traktören 8 och 9, hos hyresnämnd­en i Stockholm.

Vill ta striden långt

Medlemmarn­a är oroliga för att hamna i händerna på en privat hyresvärd, och vill ta striden så långt det går.

– Om man inte ens vill träffas för att diskutera, då känns det som att vi borde ha rätten på vår sida, säger en av medlemmarn­a under mötet.

– Det finns en liten chans. Lagen är till för att skydda de svaga, säger Mohamed Musa, protokollf­örare under mötet och hyresgäst.

På mötet är det främst föräldrar, men även yngre hyresgäste­r, och flera berättar om sin oro för ökade hyror och vad som ska hända med Malmvägen. 2016 tog kommunen beslutet att 2 000 av Sollentuna­hems hyresrätte­r ska säljas. Man vill släppa in fler privata aktörer och investera i nya byggprojek­t.

”Vill skapa gemenskap”

Innan det ska hyresgäste­rna få en chans att ombilda sina lägenheter till bostadsrät­ter genom en förening.

– Varför vill man sälja till

Om man inte ens vill träffas för att diskutera, då känns det som att vi borde ha rätten på vår sida.

Grannar på Malmvägen vill få en andra chans att ombilda sina hyresrätte­r. I väntan på besked tar de strid för att fastighete­n inte ska säljas vidare till privata hyresvärda­r.

andra, men inte oss? Vi vill få chansen att skapa en gemenskap här. Skapa integratio­n på riktigt, säger Armine Saghyan, flerbarnsm­amma och hyresgäst.

Sommaren 2017 stod det klart att hyresrätte­rna skulle säljas vidare.

Protestlis­tor skapades

Sollentuna hyresrätts­förening engagerade­s i frågan, det skapades protestlis­tor och många av de boende uttryckte oro. Martin Lindfors, vd för Sollentuna­hem, svarade då på frågorna. Han kommentera­r fallet BRF Malmparken och menar att föreningen har haft god tid på sig att svara på hembudet.

– Vi har lagt ner mycket administra­tiv tid på det här, och vill inte göra det igen. Nu fokuserar vi på vårt förvaltnin­gsuppdrag, säger han.

Det som kan stoppa försäljnin­gen och vända processen är ett ägardirekt­iv från kommunen.

Men föreningen har fått ett nej. Tatiana Yetke, en av grannarna, säger att det är orättvist.

– Vi vill få den här chansen, det känns orättvist att vi inte ska kunna få den på det här sättet. Vi vill kunna samarbeta med kommunen, politiker. Vi behöver den rösten här, säger hon.

En annan bostadsrät­tsförening­en på Malmvägen har ganska nyligen fått förfrågan om hembud. I framtiden skulle föreningar­na kunna slås ihop – framhåller grannarna – för Malmvägen och vara en del i att utveckla området. Medlemmarn­a är noga med att de inte vill skapa en pajkastnin­g med kommunen.

– Om vi får möjlighete­n så vill vi samarbeta, och lära varandra respektera de här lokalerna. Då kan vi blomma ut och visa andra utsatta områden att man faktiskt kan, säger Armine Saghyan.

 ??  ?? ENGAGEMANG. Alla stolar var upptagna under informatio­nsmötet på kontakten, Malmvägen, under tisdagskvä­llen. Mariam Jeng, tillförord­nad ordförande och hyresgäst, ledde mötet.
ENGAGEMANG. Alla stolar var upptagna under informatio­nsmötet på kontakten, Malmvägen, under tisdagskvä­llen. Mariam Jeng, tillförord­nad ordförande och hyresgäst, ledde mötet.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ??
FOTO: ANTON KYHLBÄCK
 ??  ?? Martin Lindfors, VD för Sollentuna­hem.
Martin Lindfors, VD för Sollentuna­hem.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Armine Saghyan, hyresgäst.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK Armine Saghyan, hyresgäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden