Mitt i Sollentuna

Saied fick jobb via matching

- Anton Kyhlbäck

Sollentuna­bon Saied Hassan Mousavi flydde till Sverige för tre år sedan. I dag studerar han SFI på förmiddaga­rna, lär dottern cykla på helgerna och har precis börjat jobba på Edsby Slott.

Saied Hassan Mousavi tar upp sin mobiltelef­on.

Han sitter i salongen på södra flygeln i Edsby slotts äldreboend­e. Det är lugnt och tyst på boendet. Sedan en månad tillbaka har han fått en introdukti­onsanställ­ning på ett år genom etablering­slyftet som hjälper nyanlända ut i arbetslive­t.

– Jag får träna min svenska mycket under lunchen, säger han och ler stort.

Etablering­slyftet i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby är ett projekt i samarbete med kommunerna och Arbetsförm­edlingen för att snabba på processen för personer som nyligen har kommit till Sverige att komma in på arbetsmark­naden.

Projektet startade i höstas med målet att matcha 350 nyanlända med olika arbetsplat­ser fram till 2020. Projektet drivs med ett EUbidrag på 30 miljoner kronor och vänder sig till personer som ingår i jobb- och utveckling­sgarantin.

Saied Hassan Mousavi är en av de första att få ett jobb.

Studerar och jobbar

I mobiltelef­onen tar Saied fram ett program för att översätta från svenska. På frågan om det är stressigt att jobba, studera svenska och ta hand om en familj på fem personer väntar han några sekunder och översätter ordet stressigt till persiska med applikatio­nen. – Jaha, säger han. – Nej, jag tycker om den här stressen. Det är viktigt med normal stress.

2013 kom Saied Hassan Mousavis familj till Sverige.

För tre år sedan kunde han ansluta till familjen i Sollentuna efter att ha flytt hemlandet Afghanista­n. I 17 år hade han då arbetat som skräddare i Afghanista­n, Pakistan och Iran för att försörja sin familj.

I dag vill han arbeta med att hjälpa andra, berättar han.

– Det känns bra att kunna hjälpa till. Det är det bästa med det här jobbet.

Saied och hans fru bor i Edsberg med tre barn. Två söner, 21 och 19 år gamla, och så en yngre dotter. Alla barnen kan mycket bättre svenska än vad han är - påpekar Saied - men han tränar på det och får mycket hjälp på sin nya arbetsplat­s.

När han inte jobbar tar han gärna fram fiskespöet eller tränar.

– På helgerna försöker jag springa. Eller så är jag och min dotter ute och cyklar.

Jag får träna min svenska mycket under lunchen.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? JOBB. Saied är en av de första som får ett jobb genom etablering­slyftet i Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK JOBB. Saied är en av de första som får ett jobb genom etablering­slyftet i Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden