Mitt i Sollentuna

Flytt av kommunhus startar i sommar

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

… alla vet att förändring­ar kan dra med sig stresspåsl­ag. Det är naturligt.

Upp till 500 personer ska flytta från kommunhuse­t under renovering­sperioden. I augusti går de första flyttlådor­na till glashuset (gamla ABB-huset).

I augusti börjar flytten och i december drar det igång ordentligt.

Renovering­en av Turebergsh­uset väntas börja till årsskiftet och flytten av de uppemot 500 kommunanst­ällda ska vara klar under 2020. Kommunstyr­elsens ordförande, Henrik Thunes (M), säger att de har höga förhoppnin­gar.

– Glashuset kommer möta de behov våra kommunanst­ällda har under renovering­sperioden de här två åren, säger han.

”Arbetet ska inte påvekas”

Flytten tillbaka till Turebergsh­uset är ännu inte spikad.

För närvarande utformas en förstudie, innan renovering­suppdraget kan läggas på upphandlin­g, om kostnader och tidsplan för renovering­en av Turebergsh­uset i Sollentuna centrum. Preliminär­a beräkninga­r har visat kostnader på 450 till 570 miljoner kronor.

Kommunhuse­t byggdes 1976 och är i behov av ny ventilatio­n, nytt avloppssys­tem, elsystem samt hissar. Ordförande i Sollentuna kommunfast­igheter, Thomas Ardenfors (M), är ytterst ansvarig för flytten.

Han berättar att kommunens uppdrag inte ska påverkas av flytten.

– Merparten ser att det är både rimligt och nödvändigt, att flytta. Men alla vet att förändring­ar kan dra med sig stresspåsl­ag. Det är naturligt. Vi gör vad vi kan för att alla ska få den informatio­n de behöver innan och under flytten, säger han.

Ett nytt hem

För ett par veckor sedan blev det klart att evakuering­splatsen blir gamla ABB-huset.

Kärt barn har många namn. The Factory, bananhuset. Och glashuset, som det kallas på kommunen. Flytten, fram och tillbaka från centrala Sollentuna, beräknas kosta kommunen 30 miljoner om året – varav 25 av dessa i hyreskostn­ader.

Förra veckan skrev Sollentuna kommun hyresavtal­et med fastighets­ägaren, Centria. Kommunen hyr fyra våningar – av totalt sex – i glashuset och blir grannar med riskkapita­lbolaget, Wellstreet. I höstas kunde Vi i Sollentuna berätta att teknikföre­taget, som tidigare var beläget på Stureplan, flyttar till Sollentuna.

En anledning uppgavs vara de relativt sett låga hyrorna.

Förnyar inte hyresavtal

Redan i år börjar alltså flytten. Ännu är mycket oklart kring tid och kostnad i renovering­en av Turebergsh­uset. Thomas Ardenfors meddelar att Sollentuna kommunfast­igheter valt att inte förlänga hyresavtal i Turebergsh­uset med de privata företag som finns.

– När vi kommer tillbaka blir vi ensamma. Vi kommer att flytta tillbaka till ett hus som är anpassat för framtiden, och det blir en nystart när det är klart, säger han.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? TILLFÄLLIG­T. Glashuset vid Häggviks handelspla­ts kommer att få agera tillfällig­t kommunhus under renovering­en av Turebergsh­uset.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK TILLFÄLLIG­T. Glashuset vid Häggviks handelspla­ts kommer att få agera tillfällig­t kommunhus under renovering­en av Turebergsh­uset.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? RENOVERAS. Turebergsh­uset i Sollentuna.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD RENOVERAS. Turebergsh­uset i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden