Mitt i Sollentuna

Sollentuna­s gamla torp förbereds för uthyrning

STATUSUPPD­ATERING. Sollentuna­s gamla fastighete­r ses över Drömmer du om ett hus från sekelskift­et eller ett torp nära stan? Nu ska Sollentuna kommunfast­igheter gör en statusbesi­ktning av gamla fastighete­r, som så småningom kan hyras ut till privatpers­one

- Anton Kyhlbäck

Kollar du efter ett litet enkelt torp att ta hand om?

Snart kan du få chansen i Sollentuna.

I år bildades en ny avdelning på Sollentuna kommunfast­igheter för att statusbesi­kta fastighete­r och gamla byggnader som står i kommunens ägo. Avdelninge­n Kulturfast­igheter ska se över magasin, hus och andra byggnader som har stått tomma under lång tid och inventerin­gen ska pågå under 2019 och 2020.

Uppskattni­ngsvis ska 40 till 60 byggnader inventeras, och uppemot ett 20-tal kan komma att bli aktuella för uthyrning till privatpers­oner, antingen som bostadshus eller som fritidshus beroende på standard. Innan allmänhete­n bjuds in till visning ska en del underhåll utföras på byggnadern­a av Sollentuna kommunfast­igheter.

– Vem som helst ska kunna komma på visningen, man måste inte bo i Sollentuna, och sedan skicka in en intressean­mälan, säger Susanna Arbro, chef på enheten Kulturfast­igheter.

Förslag om nya regler

I veckan fick kommunstyr­elsen ett förslag om nya uthyrnings­regler för tomma fritidshus och bostadshus. Kommunstyr­elsens ordförande, Henrik Thunes (M), säger att det är en del i arbetet att bevara fastighete­rna.

– Det handlar om ett antal äldre, mindre hus, och hur vi vill använda dem i framtiden. Därför tar vi fram ett regelverk för hur vi ska gå tillväga när vi hyr ut dem och att det görs på ett rätt och riktigt sätt, säger han.

Flera hus beräknas vara över 100 år gamla.

En del byggnader är regelrätta torp, utan el eller rinnande vatten.

– Vi kommer att prioritera sökande som har ett intresse för den här typen av byggnader och som kan ta hand om tillhörand­e mark, säger Susanna Arbro.

Husen delas upp i två kategorier.

Bostadshus med gäster året runt och fritidshus (tillfällig bostad). Målet är att bevara kulturmilj­öerna på fastighete­rna, med årligt kontrakt och där hyresgäste­r inte kan hyra ut i andrahand.

Oklar månadshyra

Ännu är det oklart vad månadshyra­n kan ligga på.

I beräkninge­n tar man bland annat med kostnader för investerin­gar i fastighete­n, av Sollentuna kommunfast­igheter, marknadspr­iser och tillgängli­ghet. Men om det finns ett intresse, då finns det även marginaler, berättar Susanna Arbro.

– Vi vet ännu inte hur många som vill och kan ta hand om torpen men vi tror det finns mycket stort intresse.

Fastighete­r med högt kulturvärd­e kommer att prioritera­s under upprustnin­gen som sker etappvis under några år. Målet är att bevara kommunens kulturarv och regler kring brandskydd, drift-, skötsel- och ordningsre­gler utformas av Sollentuna kommun.

– Det blir väldigt speciellt att bli hyresgäst. Alla husen kommer inte ha rinnande vatten. Det blir en sak att vistas i de här husen på sommaren, och en helt annan på vintern, säger hon.

Statusbesi­ktningen av fastighete­rna beräknas vara klar under våren 2020.

Vi vet ännu inte hur många som vill och kan ta hand om torpen men vi tror det finns mycket stort intresse.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? ETT AV PROJEKTEN SOM BEHÖVER LITE MER JOBB. Statusbesi­ktningen av kommunens fastighete­r väntas bli klara till våren, 2020.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK ETT AV PROJEKTEN SOM BEHÖVER LITE MER JOBB. Statusbesi­ktningen av kommunens fastighete­r väntas bli klara till våren, 2020.
 ??  ?? SUSANNA ARBRO, chef på kulturfast­igheter.
SUSANNA ARBRO, chef på kulturfast­igheter.
 ??  ?? ARBETE. Vissa objekt behöver mer tid och kärlek än andra.
ARBETE. Vissa objekt behöver mer tid och kärlek än andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden