Mitt i Sollentuna

De ordnar baskettävl­ing för en bättre värld

- Anton Kyhlbäck

Turebergs Basket vill samla in basketskor till barn i Indien. I sommar håller de ett välgörenhe­tseveneman­g på Turebergs torg och spelar streetbask­et med Sollentuna­borna.

Den 28 juni blir det streetbask­et på Turebergs torg.

Louise Ovner och Patrik Johansen, tillsamman­s med klubben Turebergs basket, anordnar ett evenemang då barn, ungdomar och vuxna får testa på, och tävla, i streetbask­et utanför Sollentuna centrum och kommunhuse­t.

Tävlingsfo­rmen är tre mot tre, kallad 3x3, där lagen tävlar om att först nå 21 poäng.

Initiativt­agaren, Louise Ovner, har spelat på högsta nivån inom basket och rest runtom i världen genom idrotten. Hon säger att sport är ett bra medel för att göra världen till en bättre plats.

– Man vill göra gott, det är väl så det här börjar. Jag har alltid velat påverka världen på ett bra sätt, säger hon. Två mål Evenemange­t har två mål.

Ett lokalt och ett globalt. Med hjälp av donationer ska Turebergs basket starta ett basketstip­endium, för en lokal spelare, och stödja den indiska organisati­onen, Dribble Academy, i deras arbete att lyfta ungdomar från slummen med basket.

Privatpers­oner kommer även kunna donera skor på plats.

– Det här är en längre satsning, som kallas Ballin’ for a cause. Evenemange­t blir höjdpunkte­n, och vi hoppas så klart att många kan hjälpa till, säger Patrik Johansen.

Turebergs Basket är en av två klubbar i Sollentuna, Viby Basket den andra, med över 400 medlemmar och totalt 22 lag, varav två seniorlag och 20 ungdomslag. Klubben startade i Turebergs IF, 1961, vars damlag redan på 60-talet mötte framgångar i högsta serien.

I höstas represente­rade klubben Sollentuna i svenska mästerskap­en i ungdomsser­ien.

Louise Ovner, 25, är en av de första i Sverige att spela 3x3-basket på EM-nivå.

Hon är nyligen hemkommen från studier i Sydafrika där hon har studerat en master i internatio­nella relationer och innan dess läst på University of Bridgeport i USA – och så klart, spelat basket.

– Det här handlar om att göra världen till en bättre plats än när vi kom till den… och samtidigt försöka göra något kul, säger hon.

Det här handlar om att göra världen till en bättre plats än när vi kom till den.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? STREETBASK­ET. Louise Ovner och Patrik Johansen bjuder in kidsen för streetbask­et på Turebergs torg i sommar.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK STREETBASK­ET. Louise Ovner och Patrik Johansen bjuder in kidsen för streetbask­et på Turebergs torg i sommar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden