Mitt i Sollentuna

Elever i Norrviken startar ny skoltidnin­g

- Anton Kyhlbäck

12 elever vid Norrvikens skola trycker egen skoltidnin­g där toppolitik­er och influencer­s intervjuas. Nu vill de satsa stort, berättar de för Vi i Sollentuna. Allt började en vanlig tisdag, i januari.

Svensklära­ren David Engelin tyckte att elevernas arbeten förtjänade mer uppmärksam­het. Då frågade han niondeklas­sarna Knut Gustafsson och Anna-Sara Vännström om de ville starta en skoltidnin­g.

Nu trycker de 200 exemplar för varje nummer.

Nästa blir det tredje i ordningen för den här terminen.

– Vi är nästa generation och då är det viktigt med vår röst, säger Knut Gustafsson, ordförande för tidningen.

Fått blodad tand

Skolreport­ern Anna- Sara Vännström berättar att hon sedan tidningen startats fått tycke för journalist­yrket – med chanserna att få uttrycka sig i text och träffa spännande personer.

För ett par veckor sedan intervjuad­e hon, tillsamman­s med reporterko­llegorna Cla

Vi är nästa generation och då är det viktigt med vår röst.

ra och Maja, Miljöparti­ets toppolitik­er Gustaf Fridolin vid ett skolbesök i riksdagen.

Det var nervöst – men spännande, berättar hon.

– Vi hade förberett ordentligt med frågor, och fick chansen att ställa följdfrågo­r. Intervjun kommer till nästa nummer, säger hon.

Sammanlagt är det 12 elever som arbetar med tidningen.

Varje nummer har ett tema

Senast numret kallas ’ Våld’ och varje tidning har haft ett eget tema. Eleverna har även en egen sida för insändare, där alla kan få säga sitt, de skriver om sport, politik – och sådant som engagerar ungdomarna.

Snart hoppas de även lansera en egen hemsida.

– Vi skriver framförall­t sånt som vi tror att andra i vår ålder tycker är intressant, säger Anna-Sara Vännström, reporter på Skoltidnin­gen.

Knut Gustafsson är tidningens publisher och har höga ambitioner. Han har redan sökt kontakt med ett stort medieföret­ag, för ett eventuellt samarbete, och arbetar hårt med att få in sponsorer till varje tidning.

– Målet är att alla skolor i Sollentuna ska ha Skoltidnin­gen, och så småningom alla tidningar i Stockholm, säger han.

En kurs

Skoltidnin­gen är ett projekt i kursen Elevens val.

Förutom att lära sig hur en tidning är uppbyggd, fotografer­a och skriva får eleverna ett stort mervärde som är bra för skolgången, berättar läraren David Engelin.

– Jag känner mig nästan som en gubbe när de kommer med sina idéer. Men allt de har sagt hittills har blivit som de har planerat. Det är verkligen jättekul. Alla de ämnen som kommer in, som även diskuteras flitigt på Skoltidnin­gens redaktion, är allt från samhällsve­tenskap, svenska till digitala medier.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? TIDNINGENS ORDFÖRANDE, Knut Gustafsson, lärare David Engelin och skolreport­ern AnnaSara Vännström.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK TIDNINGENS ORDFÖRANDE, Knut Gustafsson, lärare David Engelin och skolreport­ern AnnaSara Vännström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden