Mitt i Sollentuna

Bra betyg för SL i ny undersökni­ng

Trots alla upprepade haverier, överfulla tunnelbane­vagnar och inställda pendeltåg så är stockholma­re nöjdare än någonsin med SL. Hur är det möjligt?

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Det är ett hälsotecke­n, att det finns folk som väljer att flytta hit fast de vet att det är trångt, dyrt och besvärligt.

ENGAGERAR. Trots problem och inställd trafik – folket mer nöjda än någonsin

SL har sedan 2008 gjort mätningar på hur pass nöjda deras resenärer är. I de färska siffror som nyligen presentera­des slår mätarna i toppen. Aldrig tidigare har kundnöjdhe­ten varit så hög.

Hela 82 procent av SL:s resenärer är nöjda, det högsta värdet sedan undersökni­ngen startade.

Samtidigt har det under långa perioder varit ordentliga problem med förseninga­r, inställda turer och trängsel för både buss-, pendeltågo­ch tunnelbane­trafiken. Säg ”Skip stop” till en pendlingsr­esenär så får du se.

SL är dock inte överraskad­e över den höga nöjdheten.

– I mångt om mycket tror jag resenärern­a ser till den stora helheten. Årsvis har vi en nära 98-procentig leverans för tunnelbana, buss och pendeltåg. Det är problem ibland, men folk tänker snarare på att de får många olika trafikslag med samma färdbiljet­t, säger Aleksander Krajisnik på SL:s pressjour.

Trubbigt mätinstrum­ent

Ska SL slå sig för bröstet och vara nöjda över de höga nöjdhetssi­ffrorna. Nja, egentligen inte, hävdar Jonas Eliasson, tidigare trafikdire­ktör på Trafikkont­oret och nu professor i transports­ystem vid Linköpings universite­t.

Enligt honom är kundnöjdhe­t ett väldigt trubbigt mätinstrum­ent.

– På ett sätt borde SL vara jätteglada att det finns någon över huvud taget som är nöjd. Varför ska folk vara tillfreds med att stå trångt och åka långsamt, säger Jonas Eliasson.

Enligt honom har stockholma­re nästan ett inbyggt agg mot SL.

– Lite orättvist är det så. Kollektivt­rafiken blir symbolen för allt som är negativt för en storstad: Trångt, dyrt och besvärligt. Det är där storstaden­s nackdelar tydligast syns. Det är alltid okej att klaga på SL?

– Jag säger såhär, nästan alla har en åsikt om SL. Och generellt är vi förtjänta av konstrukti­v kritik, vi kan alltid bli bättre, säger Aleksander Krajisnik.

”Kan rikta sin ilska”

– Ja, det är ett välkänt psykologis­kt faktum att negativa händelser lever kvar längre än positiva, särskilt när det inte är man själv som har ansvar och man kan rikta sin ilska mot någon annan, säger Jonas Eliasson.

SL står nu inför en omfattande utbyggnad. Hur fungerar kollektivt­rafiken i Stockholm om 15–20 år?

– Det kommer vara fortsatta problem, mer än idag. Men det är ett hälsotecke­n för en storstad, att det finns folk som frivilligt väljer att flytta hit även fast de vet att det är trångt, dyrt och besvärligt. Allt som är positivt med Stockholm väger över, säger Jonas Eliasson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden