Mitt i Sollentuna

Han är kocken med uppdraget att få alla barn att äta.

Patrick går till jobbet med ett leende på läpparna

- Anton Kyhlbäck

 På Skälbyskol­an ska det vara lustfyllt och roligt att gå ner till matsalen. Det berättar kökschefen och busfarbror­n Patrick Brottman som arbetar hårt för att alla ska smaka på maten.

Mat ska vara roligt.

Det är nyckeln till hälsosam kost, menar Patrick Brottman, kökschef på Skälbyskol­an. En viktig del är att göra barnen delaktiga, som att de ska tänka på matsvinnet, och att de smakar på maten. Patrick har varit skolkock i 14 år och får eleverna att äta ordentligt.

– Om du vill äta hamburgare eller chicken nuggets, då får du göra det hemma. Här lär vi oss äta ordentlig mat, säger han.

Alla ska smaka Alla barn kan inte äta allt.

Men alla ska smaka, är devisen.

Skälbyskol­an har rekordlågt matsvinn på 2 till 5 kilo om dagen.

Förskolan har cirka 220 elever och förskolan ett 50tal. Med pedagogern­a är det nästan 300 portioner som tillagas dagligen. All mat lagas på plats av Patrick, kollegan Marinella och praktikant­er från Cameleonte­ns dagliga verksamhet och Häggviks särgymnasi­um.

Lågt matsvinn

Matsvinnet är lågt eftersom de arbetar aktivt med att göra maten roligare, berättar han.

– Mitt mål är att barnen ska känna att matstunden var en bra upplevelse, när de sedan går ut och vidare i livet, säger han.

Patrick Brottman har varit skolkock i 14 år, och innan Skälbyskol­an arbetade han på gymnasiesä­rskolan Häggviks skola. Innan dess på krogar och restaurang­er runtom i Stockholm.

Han visar runt i Skälbyskol­ans lokaler som inte är mer än ett år gamla.

Ljuddämpan­de interiör Väggarna, taket och matsalsbor­den är gjorda i ljuddämpan­de material. Lokalen är färgglad och noga utstuderad för att skapa en lugn miljö för barnen. Under lunchen är Patrick ute i matsalen och pratar, skojar och lyssnar på eleverna.

– Det ska kännas kul att komma ner hit, säger han, och tillägger sedan.

– Det känns som att vi verkligen har lyckats. Man kommer till jobbet med ett leende på läpparna och åker hem med ett leende på läpparna.

Där barnen slänger maten i matsalen har de en digital skylt.

På den kan de jämföra dagar, veckor, med hur mycket mat de har slängt. Och om ungefär en vecka börja Skälbyskol­an med en matsvinnst­ävling. Då ska hela skolan försöka få ner matsvinnet ännu mer och får besök av kommunen om fakta kring matsvinn.

Moroten blir en belöning om de får ner svinnet.

– Då blir det en paj, eller något, säger Patrick Brottman, och ler stort.

Man kommer till jobbet med ett leende på läpparna och åker hem med ett leende på läpparna.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? KÖKSCHEFEN PÅ SKÄLBYSKOL­AN, Patrick Brottman, berättar att det är enkelt att fylla tallriken med grönsaker istället för kött.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK KÖKSCHEFEN PÅ SKÄLBYSKOL­AN, Patrick Brottman, berättar att det är enkelt att fylla tallriken med grönsaker istället för kött.
 ??  ?? BLIR BIOBRÄNSLE. Skälbyskol­ans elever svinnar två till fem kilo mat om dagen. Allt som blir över går till en kvarn och så småningom biobränsle.
BLIR BIOBRÄNSLE. Skälbyskol­ans elever svinnar två till fem kilo mat om dagen. Allt som blir över går till en kvarn och så småningom biobränsle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden