Mitt i Sollentuna

Projekt för ökad trygghet i Tureberg tar fart

- Anton Kyhlbäck

Ett halvår har gått sedan BID-modellen antogs för att utveckla Tureberg centrum och skapa en tryggare plats. Nu har arbetet med modellen börjat ta fart.

Jag accepterar inte att det känns otryggt någonstans…

I höstas antogs en modell för att utveckla Tureberg centrum.

Sollentuna Direkt rapportera­de om den så kallade BID-modellen (Business improvemen­t district) när den antogs i september. Kommunstyr­elsens ordförande, Henrik Thunes (M), tog initiativ till modellen som då fortfarand­e var oprövad i Sverige.

Nu har diskussion­er startats mellan parterna, och flera delar är i rullning.

– Samarbetet handlar initialt om att vända sig till fastighets­ägare som har ett primärt intresse av att Tureberg ska vara ett tryggt område för de som bor och verkar här, säger han.

Generellt sett är Sollentuna kommun tar farten trygg kommun. Det visar bland annat Statistisk­a centralbyr­ån medborgaru­ndersöknin­g, för 2018, då kommunen i snitt fick ett högt betyg i Sverige. Liksom i många andra kommuner var dock känslan om trygghet och boende låg, enligt de uppemot 1 200 svarande i undersökni­ngen.

En central del av BID-modellen är att skapa tryggare områden.

Tureberg var mellan 2016 och 2018 ett riskområde, enligt polisens bedömninga­r, i fråga om kriminella strukturer och stora utmaningar för polisen att kunna göra sitt jobb. Den utveckling­en har vänt, som Sollentuna­Direkt tidigare har rapportera­t.

Henrik Thunes (M) hoppas att det nya samarbetet kan bryta helt med gamla mönster:

– Tryggheten är prio ett. Jag accepterar inte att det känns otryggt någonstans i Sollentuna, säger han.

Vad händer nu?

– Vi kommer fortsätta samtalen med fastighets­ägarna om hur en BID-förening kan bildas i området. Sedan ska resultaten rapportera­s till kommunen under hösten.

Har ni talat med de boende?

– Ja, en nyligen genomförd medborgaru­ndersöknin­g visar hur boende i området, övriga Sollentuna­bor och besökare ser på centrala Tureberg. I diskussion­er med fastighets­ägarna redovisas medborgaru­ndersöknin­gen. Så lägger vi grunden för att sedan gå vidare i samarbetet, säger han.

Förutom fastighets­ägare, polisen, kommunen och boende i området är tanken att även Svenska Kyrkan, näringsliv­et och föreningsl­ivet ska inkluderas i diskussion­en. Henrik Thunes påtalar att kommunen kan göra mycket – men inte allt.

– Med det här samarbetet ska vi komma längre. Målet är också att skapa fler aktivitete­r och evenemang i området vilket det har kommit in många bra idéer om.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? FORTSÄTTER. Henrik Thunes (M) berättar att New York-modellen för ökad trygghetsk­änsla tar steg framåt.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD FORTSÄTTER. Henrik Thunes (M) berättar att New York-modellen för ökad trygghetsk­änsla tar steg framåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden